Pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika

Pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika

Pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika to tradycyjna i uniwersalna potrawa, która zna i uwielbia każdy miłośnik domowych smakołyków. Wyjątkowe połączenie wieprzowiny i drobiu, przyprawione specjalnym zestawem przypraw, daje niepowtarzalny smak, który nie tylko idealnie sprawdzi się na święta, ale też w codziennym menu. Ta wersja pasztetu, przechowywana w słoiku, jest niezwykle praktyczna – można ją zrobić wcześniej i mieć zawsze pod ręką coś pysznego do jedzenia. Każdy kto spróbował raz tego domowego przysmaku, na pewno będzie go przygotowywał jeszcze nie raz, ciesząc się jego doskonałym smakiem i aromatem.

Składniki:

  • Z tego przepisu można uzyskać około 11 słoików po 300 ml (u mnie 7 słoików większej pojemności).
  • 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 2 duże udka z kurczaka
  • 2 piersi z kurczaka
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 500 g surowej słoniny
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 szklanka kaszy manny
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, curry (dokładna ilość w przepisie)
  • 1 łyżka oleju
  • do wywaru można również dodać warzywa (ja nie dodałam)

Pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika – jak zrobić?

  1. 1. Łopatkę wieprzową, udka z kurczaka, piersi z kurczaka i słoninę umyć, włożyć do dużego garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyciągnąć, zaś wywar zostawić.
  2. 2. Wątróbkę umyć i podsmażyć na oleju. Kaszę manną zalać 1,5 szklanki wrzącego wywaru i zostawić na 5-10 minut.
  3. 3. Mięso i wątróbkę zmielić przez drobne sitko (ja zmieliłam dwa razy), dodać kaszę mannę, wlać 2 szklanki wywaru i dobrze wymieszać (najlepiej zmiksować). Pasztet nie może być za gęsty, bo w trakcie zagotowywania (czy też konserwacji) jeszcze zgęstnieje. Następnie doprawić solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i curry. U mnie była to duża ilość pieprzu i soli, ponad 2 łyżki majeranku, łyżka tymianku i łyżeczka curry.
  4. 4. Po doprawieniu pasztetu dobrze go wymieszać i przełożyć do słoików. Nie należy nakładać go zbyt pełno, bo w trakcie gotowania może jeszcze urosnąć/napęcznieć. Słoiki muszą mieć zbliżoną wysokość. Ubrudzone brzegi należy wytrzeć ściereczką i dobrze zakręcić. Tak przygotowane słoiki przełożyć do bardzo dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką (jeżeli macie specjalne garnki do gotowania słoików z sitem na dnie, to ściereczka jest zbędna). Do garnka nalać zimnej wody do 3/4 wysokości słoików, nałożyć pokrywkę, postawić na palniku i od momentu zagotowania się wody gotować przez 2-2,5 godziny. Woda nie musi wrzeć maksymalnie, więc moc palnika można spokojnie zmniejszyć.
  5. 5. Gotowe, zakonserwowane słoiki zostawić do ostudzenia. Przechowywać w lodówce.

Słowa kluczowe: pasztet drobiowy w słoiku

Pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika – dodatkowe informacje

Wspomniałam, że do wywaru można dodać warzywa. Myślę, że pasztet byłby wtedy bardziej aromatyczny. Co dokładniej dodać? – Warzywa dodawane zazwyczaj do rosołu, czyli korzeń pietruszki i selera, marchewki i cebulę.

Jeszcze jedno. Pasztet musi być naprawdę dobrze doprawiony. Jeżeli jednak z jakiegoś powodu dodacie za mało soli lub pieprzu, to nic straconego. Pasztet można doprawić również bezpośrednio na kanapce lub przełożyć sobie zawsze niewielką ilość do miseczki i tam doprawić i wymieszać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą, marchewką, cukinią, zielonym groszkiem
Następny przepis: Pasztet wieprzowy gotowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode