Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą, marchewką, cukinią, zielonym groszkiem

Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą, marchewką, cukinią, zielonym groszkiem

Czy kiedykolwiek marzyłeś o pysznym, zdrowym danie, które jest pełne białka i błonnika, a jednocześnie jest wegańskie i bezglutenowe? Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą, marchewką, cukinią i zielonym groszkiem jest odpowiedzią na te tęsknoty. Bogactwo smaków i tekstur tego pasztetu jest zaskakujące. Kiedy spożywasz pasztet z cukini i soczewicą, czujesz się zadowolony, ale nie obciążony. Jest to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pasztetów, a także świetny dodatek do dowolnego posiłku beztłuszczowego lub pikniku. Słowem, to danie jest prawdziwą ucztą dla każdego, kto ceni sobie zdrową kuchnię.

Składniki:

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • marchewki ok 400 g
  • cukinia ok 400 g
  • 2 cebulki szalotki
  • większy ząbek czosnku
  • 150 g soczewicy czerwonej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 250 zielonego groszku mrożonego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 3 jajka
  • ok 3/4 szklanki bułki tartej
  • sól do smaku

Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą, marchewką, cukinią, zielonym groszkiem – jak zrobić?

  1. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Ok 400 ml wody, 10 -15 min gotowania.
    Ugotowaną soczewicę wyłożyć na sito, żeby obciekła z wody.
    W większym rondlu rozgrzać olej i dodawać kolejno, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i drobno pokrojony czosnek. Smażyć na wolnym ogniu.
    Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę oraz obraną, startą na większych oczkach marchew, cukinię. Dusić i mieszać kilka minut.
    Dodać soczewicę. Wymieszać i zestawić z gazu. Poczekać kilka minut, żeby warzywa przestygły.
    Dodać natkę pietruszki, mrożony groszek, który schłodzi masę, pieprz młotkowany i sól. Dokładnie wymieszać.
    Dodać rozbełtane jajka i bułkę tartą do zagęszczenia. Można dodać więcej lub mniej. Zależy od tego jak bardzo mamy wilgotną masę.
    Wymieszać dokładnie i przełożyć do keksówki lub innej formy (u mnie 20×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 50 min.
    Wystudzić, kroić, zajadać.
    Bardzo dobrze smakuje z ajwarem.
    Smacznego

Sposób przygotowania:

Słowa kluczowe: pasztet warzywny z cukini, pasztet warzywny z soczewicą

Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą, marchewką, cukinią, zielonym groszkiem – dodatkowe informacje

Nie można dodać jajek do gorącej masy, bo zrobi się jajecznica.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pasztet strasburski z drobiowych wątróbek, pieczony w miseczkach
Następny przepis: Pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode