pasztet strasburski z drobiowych wątróbek, pieczony w miseczkach

pasztet strasburski z drobiowych wątróbek, pieczony w miseczkach

Pasztet strasburski z drobiowych wątróbek, pieczony w miseczkach, to wykwintne danie, które z pewnością zasługuje na miejsce na Twoim stole podczas świąt lub specjalnych okazji. Ten gęsty, bogaty pasztet emanuje wspaniałym zapachem i zapewnia niezapomniane wrażenie kulinarne. Korzystając z najlepszej jakości wątróbek, każdy kęs jest pełen smaku i aksamitnej tekstury. Ta francuska klasyka to prawdziwa uczta dla podniebienia. Co ważne, wykonanie tego przepisu wcale nie jest trudne, a sama satysfakcja z jego smaku wynagrodzi ci wszelki trud. Pasztet jest wyjątkowy – tak jak tradycja strasburska, z której pochodzi. Spróbuj go już dziś!

Składniki:

  • Pasztet Strasburski z drobiowych wątróbek pieczony w miseczkach
  • pół kg drobiowej wątróbki
  • pół kg słoniny
  • pół kg cebuli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek

Pasztet strasburski z drobiowych wątróbek, pieczony w miseczkach – jak zrobić?

  1. słoninę pokroić w dużą kostkę. Włożyć do rondla, smażyć. Dorzucić posiekaną cebulkę i pokrojoną wątróbkę. Całość dusić około 30 minut. Po wystudzeniu zmielić na drobnych oczkach maszynki. Dodać pozostałe składniki, wyrobić jednolite ciasto. Z folii aluminiowej formujemy małe miseczki, wkładamy do nich masę, piec w 160 stopniach około 40 minut.

Pasztet strasburski z drobiowych wątróbek, pieczony w miseczkach – dodatkowe informacje

Pasztet strasburski można zamrozić i wyjmować porcjami


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet tradycyjny
Następny przepis: Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą, marchewką, cukinią, zielonym groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode