Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą, marchewką, cukinią, zielonym groszkiem
Czy kiedykolwiek marzyłeś o pysznym, zdrowym danie, które jest pełne białka i błonnika, a jednocześnie jest wegańskie i bezglutenowe? Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą, marchewką, cukinią i zielonym groszkiem jest odpowiedzią na te tęsknoty. Bogactwo smaków i tekstur tego pasztetu jest zaskakujące. Kiedy spożywasz pasztet z cukini i soczewicą, czujesz się zadowolony, ale nie obciążony. Jest to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pasztetów, a także świetny dodatek do dowolnego posiłku beztłuszczowego lub pikniku. Słowem, to danie jest prawdziwą ucztą dla każdego, kto ceni sobie zdrową kuchnię.
admin
Składniki:
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- marchewki ok 400 g
- cukinia ok 400 g
- 2 cebulki szalotki
- większy ząbek czosnku
- 150 g soczewicy czerwonej
- 1/2 czerwonej papryki
- 250 zielonego groszku mrożonego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
- 3 jajka
- ok 3/4 szklanki bułki tartej
- sól do smaku
Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą, marchewką, cukinią, zielonym groszkiem – jak zrobić?
- Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Ok 400 ml wody, 10 -15 min gotowania.
Ugotowaną soczewicę wyłożyć na sito, żeby obciekła z wody.
W większym rondlu rozgrzać olej i dodawać kolejno, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i drobno pokrojony czosnek. Smażyć na wolnym ogniu.
Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę oraz obraną, startą na większych oczkach marchew, cukinię. Dusić i mieszać kilka minut.
Dodać soczewicę. Wymieszać i zestawić z gazu. Poczekać kilka minut, żeby warzywa przestygły.
Dodać natkę pietruszki, mrożony groszek, który schłodzi masę, pieprz młotkowany i sól. Dokładnie wymieszać.
Dodać rozbełtane jajka i bułkę tartą do zagęszczenia. Można dodać więcej lub mniej. Zależy od tego jak bardzo mamy wilgotną masę.
Wymieszać dokładnie i przełożyć do keksówki lub innej formy (u mnie 20×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 50 min.
Wystudzić, kroić, zajadać.
Bardzo dobrze smakuje z ajwarem.
Smacznego
Sposób przygotowania:
Słowa kluczowe: pasztet warzywny z cukini, pasztet warzywny z soczewicą
Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą, marchewką, cukinią, zielonym groszkiem – dodatkowe informacje
Nie można dodać jajek do gorącej masy, bo zrobi się jajecznica.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pasztet strasburski z drobiowych wątróbek, pieczony w miseczkach
Następny przepis: Pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika