Pasztet drobiowy z pieczarkami
Podróżuj z nami w świat kulinarnych przygód i odkryj nasz wyjątkowy przepis na pasztet drobiowy z pieczarkami. Ten pikantny przysmak będzie idealny dla tych, którzy cenią połączenie delikatnego smaku mięsa drobiowego z intensywną nutą pieczarki. Niewątpliwie, to danie wyróżnia się na tle innych pasztetów – zarówno jak się go robi, jak i jak długo je piecze, przekłada się na jego niepowtarzalny smak. Ten domowy pasztet drobiowy, pieczony do złotej skorupy, będzie zarówno idealnym dodatkiem do kanapek, jak i gwiazdą uczty przy rodzinnej kolacji. Spróbuj naszego przepisu, a przekonaj się, jak pyszny może być pasztet.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 kg mięsa z kurczaka z rosołu
- 1/2 kg wątróbki z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1/2 litra bulionu z kurczaka
- 120 g masła
- 1 marchewka
- 1/2 selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1 łyżka majeranku
- 1-2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- Dodatkowo: oliwa
- Dodatkowo: 1 łyżka masła
Pasztet drobiowy z pieczarkami – jak zrobić?
- Warzywa obieramy, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Wyjmujemy z bulionu i odstawiamy do wystudzenia. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż delikatnie się zrumieni. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu. W międzyczasie dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na oliwie. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Cebulka powinna się lekko zeszklić.
- Mięso, wątróbkę, cebulkę, pieczarki i warzywa mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy roztopione masło, jajka, wszystkie przyprawy i mieszamy do połączenia się składników. Pamiętajmy, że pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony, gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej. Formę wykładamy papierem do pieczenia najpierw wzdłuż, a potem w poprzek. Masę wykładamy do foremki i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200′C. Pieczemy około 70 minut w zależności od wielkości formy do pieczenia. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej pasztet schłodzić przez 12 godzin w lodówce.
Pasztet drobiowy z pieczarkami – dodatkowe informacje
Pasztet świetnie smakuje z konfiturą z czerwonej cebuli. Idealnym dodatkiem jest również ogórek kwaszony czy konfitura z żurawiny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet drobiowy z boczkiem
Następny przepis: pasztet jajeczno - pieczarkowy