Pasztet drobiowy (bez pieczenia)
Pasztet drobiowy bez pieczenia to doskonała propozycja dla miłośników lekkich, zdrowych posiłków. Wybierając ten przepis, decydujemy się na połączenie soczystego, delikatnego smaku drobiu z bogactwem warzyw, które dodają pasztetowi nie tylko walorów smakowych, ale i dietetycznych. To idealna propozycja na zdrowszą wersję tradycyjnego pasztetu, doskonale sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i w codziennym menu. Co więcej, wykorzystanie techniki bezpieczeniowej czyni ten przepis jeszcze prostszym i bardziej dostępnym. Pasztet drobiowy bez pieczenia to zdecydowanie propozycja warta wypróbowania.
admin
Składniki:
- 1 kurczak (tuszka)
- 1 duża cebula
- 1 duża marchew
- 4-5 listków laurowych
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 20g agaru
- 300ml wywaru z kurczaka
- zioła i przyprawy wg smaku (u mnie 1 łyżka kurkumy, 1 łyżeczka papryki cayenne, sól)
Pasztet drobiowy (bez pieczenia) – jak zrobić?
- Kurczaka ugotować w dużym garnku z dodatkiem liści laurowych, ziarenek pieprzu i zielem angielskim. Cebulę i marchew obrać, dodać do kurczaka podczas gotowania i ugotować na miękko. Gotowe mięso i warzywa wyjąc z wywaru, wywar przecedzić, odmierzając 300ml.
- Mięso obrać ze skóry i kości i wystudzić. Wystudzone mięso włożyć do blendera, dodać marchew i cebulę, delikatnie zblendować.
- Wywar podgrzać, dodać agar-agar i zagotować, gotować przez około 2 minuty.
- Następnie wlać mieszankę wywaru z agarem do kurczaka i wszystko razem zblendować na gładką masę.
- Gotową masę przelać do foremki, najlepiej silikonowej, wystudzić i schować do lodówki na minimum 12 godzin.
Smacznego
Pasztet drobiowy (bez pieczenia) – dodatkowe informacje
Gotowy pasztet drobiowy bez pieczenia możecie podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Przed użyciem rozmrażać w lodówce. Zamiast agar-agaru może być zwykła żelatyna, tylko wtedy 30g żelatyny należy rozpuścić w ciepłym wywarze, podgrzać razem, ale nie wolno zagotować i taką mieszankę wlać do mięsa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet domowy pieczony
Następny przepis: Pasztet drobiowy z boczkiem