Pasztet domowy świąteczny
Pasztet domowy świąteczny jest klasyką kuchni domowej podczas świąt Bożego Narodzenia. Ten sprawdzony przepis na pasztet świąteczny dostarczy niezapomnianych smaków, które będą cieszyć rodzinę i przyjaciół przy świątecznym stole. W pełni domowej roboty, z pełnowartościowych składników, pasztet na święta Bożego Narodzenia to prawdziwy hit. To idealna propozycja nie tylko dla miłośników tradycyjnej kuchni, ale właściwie dla każdego, kto ceni sobie połączenie wyjątkowego smaku z doskonałym wyglądem dania. Spróbuj pasztetów świątecznych i przekonaj się, jak prosta potrawa może stać się gwiazdą Twojego świątecznego stołu.
admin
Składniki:
- 1/2 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki)
- 400g podgardla wieprzowego
- 400g filetu drobiowego
- 300g wątróbki drobiowej
- 2 duże cebule
- 1 łyżka ziarenek jałowca
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- garść suszonych grzybków
- 2 liście laurowe
- 2 czerstwe kajzerki
- 100ml słodkiego deserowego wina (np. Porto)
- 3 jaja
- 75ml koniaku
- Pęczek szczypiorku (można pominąć)
- sól
- Smalec do smażenia i smarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
Pasztet domowy świąteczny – jak zrobić?
- Mięso (oprócz wątróbki) umyć, pokroić w dość spore kawałki. Cebule obrać, przekroić na pół. Grzyby namoczyć na ok. 20 minut. W dużym rondlu roztopić 2 łyżki smalcu, włożyć mięso, obsmażyć z każdej strony na rumiano, dodać cebule, przyprawy, grzyby, podlać wodą, przykryć i dusić na małym ogniu 1,5godziny. W trakcie duszenia należy co jakiś czas podlewać gorącą wodą, by się nie przypaliło. Dodać wątróbkę, dusić jeszcze 30 minut.
- Ostudzić.
- Kajzerki polać sosem z mięsa i winem. Razem z mięsem zemleć 3 razy, dodać koniak, jaja, pokrojony szczypiorek, sól, wymieszać.
- Foremkę (ok. 10×25) wysmarować smalcem, posypać bułką tartą, wyłożyć pasztet. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut w temp. 180st.C. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
Sprawdzony przepis na pasztet świąteczny, pasztet na święta bożego narodzenia, pasztet na boże narodzenie, pasztet na swieta, pasztety świąteczne, pasztety swiateczne
Pasztet domowy świąteczny – dodatkowe informacje
zamiast szczypiorku można dodać pistacje, drobno pokrojone suszone pomidory lub śliwki.