PASZTET BABUNI
Pasztet babuni to jedno z najbardziej wykwintnych dań, które można przyrządzić w domu. To pachnąca tradycją potrawa, której smak przenosi nas do kuchni naszych, pełnych miłości i ciepła, babć. Przygotowany zgodnie z tym przepisem pasztet, podany na chrupiącej bułeczce z ogórkiem kiszonym, smakuje nieziemsko. Starannie dobrane składniki, które łączą się w idealną harmonię, tworzą niepowtarzalny smak. Przepis na pasztet babuni to nie tylko świetne rozwiązanie na domowe spotkania z rodziną, ale także sposób na przyrządzenie tradycyjnej wielkanocnej potrawy. Kremowa konsystencja, wspaniały aromat i niepowtarzalny smak – to wszystko w jednym daniu!
admin
Składniki:
- wątroba wieprzowa – 0,60 dag + mleko do jej namoczenia
- 2 skórki wieprzowe wycięte z boczku czy słoniny
- kawałek chudej wołowiny/u mnie 15cm kawałek/
- 1 udziec z indyka
- 0,5 karkówki/porcja sklepowa przekrojona na pół/
- 1 porcja sklepowa łopatki
- 3/4 płata boczku /wg miary sklepowej/
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 cebule
- por
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 ząbki czosnku z łupiną
- pół małego selera korzeniowego
- 3 czerstwe bułki
- 10 pieczarek
- 3 duże listki laurowe, 7 ziaren ziela angielskiego
- kilkanaście ziaren pieprzu
- kilka suszonych grzybków
- 4 kostki bulionowe o różnych smakach
- przyprawa uniwersalna, sól, pieprz ziołowy, słodka mielona papryka, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa
- koperek posiekany
- wino, Brandy lub Śliwowica, Mascarpone
- 8 jajek
Pasztet babuni – jak zrobić?
- Mięso i warzywa zalać wodą tyle aby lekko przykryć mięso. Zagotować i zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień i dodać: 3 duże listki laurowe, kilkanaście ziarenek pieprzu, 4 kostki bulionowe u mnie drobiowa, wołowa, cielęca, z boczku wędzonego. Dodałam też kilka suszonych grzybków, 7 ziarenek ziela angielskiego, 4 łyżki przyprawy uniwersalnej, 4 łyżki soli, 1 czubatą łyżeczkę czosnku granulowanego. W połowie gotowania dodałam też 1 czubatą łyżeczkę słodkiej mielonej papryki. Gotować długo na wolnym ogniu, aż mięso dobrze zmięknie. 30 minut przed końcem dodać wątrobę wcześniej namoczoną w mleku. 3 czerstwe bułki namoczyć w wywarze mięsnym. W czasie gotowania mięsiwa przygotować pieczarki z cebulką: 2 cebule pokroić może być grubiej, potem zeszklić na maśle z odrobiną oleju, dodać czosnku i zeszklić, wrzucić pokrojone pieczarki (10 sztuk) i przesmażyć. Pod koniec dodać trochę mascarpone (2 łyżki), wymieszać, wlać trochę wina białego i można dodać koperek lub natkę pietruszki. Doprawić pieprzem ziołowym, przyprawą uniwersalną. Wystudzić.
- Gotowe mięso pokroić i zemleć razem z pieczarkami, wątróbką i namoczoną bułką oraz marchewką, pietruszką i selerem korzeniowym. Wymieszać, dodać 8 żółtek, 3 łyżki brandy lub śliwowicy swojskiej (ja dodałam śliwowicy). Masę mięsną doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, przyprawą uniwersalną, pieprzem czarnym i ziołowym, słodką mieloną papryką. Na koniec dodać ubite białka.
- Masę przełożyć do 4 foremek keksówek o wymiarach 30/12cm, wstawić do piekarnika i na dolną blaszkę poniżej wlać szklankę wody. Piec 1.35 minut w 180 st.
- Wywar w którym gotujemy mięso musi być porządnie doprawiony i po ugotowaniu mięso powinno wystudzić się w tym wywarze aby jeszcze bardziej przeszło zapachem przypraw.
- Po upieczeniu i wystudzeniu w blaszkach aby łatwiej było wyjąć w całości ogrzewam chwilkę keksówkę nad gazem trzymając ją tuż nad ogniem.
Tekst: Pasztet babuni – jak zrobić? Sposób przygotowania:
PASZTET BABUNI – dodatkowe informacje
Aby pasztet babuni był smaczny i soczysty 1/3 masy powinny stanowić warzywa z grzybami. Jedna skórka dodana do pasztetu ma wielkość porównywalną mniej więcej do wielkości kartki z zeszytu 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: paszteciki ze szpinakiem
Następny przepis: Pasztet domowy świąteczny