Pasta z wędzonej ryby (szprotki)
Oto pyszny i kreatywny sposób na wykorzystanie szprotków w codziennym gotowaniu. Ten przepis na pastę z wędzonej ryby wprowadzi świeżość morskich składników prosto na twój talerz. Ten smakowity, a zarazem prosty przepis zawiera minimum składników, jednak dzięki wędzonemu rybemu smakowi, staje się prawdziwie wykwintny. Pasta z szprotków to zarówno znakomity pomysł na szybki obiad, jak i na wyrafinowany przekąski. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest umiejętne obieranie ryby. Niech ten przepis stanie się twoim ulubionym sposobem na wykorzystanie tego popularnego morskiego składnika.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 20 dag wędzonej ryby (szprotek)
 - 6 dag masła
 - 2 żółtka ugotowane na twardo
 - Musztarda
 
Pasta z wędzonej ryby (szprotki) – jak zrobić?
- Obieramy wędzoną szprotkę, upewniając się, że nie została żadna ość.
 - Jajko drobno kroimy.
 - Do misy blendera wrzucamy rybę, masło i żółtko.
 - Blendujemy składniki do uzyskania jednolitej masy.
 - Doprawiamy pastę do smaku musztardą.
 
Pasta z wędzonej ryby (szprotki) – dodatkowe informacje
To pyszna pasta do świeżego pieczywa, idealnie komponuje się ze świeżym szczypiorkiem. Ja wykorzystałam szprotki, ale można użyć np. wędzonej makreli.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami
Następny przepis: paszteciki z pasztetem

