Pasta z wędzonego dorsza
Przedstawiamy przepis na niepowtarzalną i oryginalną pastę z wędzonego dorsza. Ta wyborna pasta rybna to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników owoców morza, a smak wędzonego dorsza uczyni ją niezwykle wyjątkową. Doskonale sprawdzi się jako pyszny i szybki obiad, przekąska na ciepło, a także jako dodatek do pieczywa. Oczaruje Cię swoją kremową konsystencją i delikatnym aromatem wędzenia. Jest to przepis nie tylko smaczny, ale także zdrowy – dorsz jest bogatym źródłem białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Odkryj z nami tę wyjątkową kompozycję smaków!
admin
Składniki:
- 200 g wędzonego dorsza
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- świeżo zmielona sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Pasta z wędzonego dorsza – jak zrobić?
- Dorsza obieramy ze skórki i pozbywamy się ości. Umieszczamy go w siekaczu.
- Dodajemy zimne, ugotowane na twardo jajka, jogurt naturalny, musztardę, miód i przyprawy.
- Miksujemy, do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
- Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy.
- Podajemy z pieczywem, ogórkiem małosolnym i szczypiorkiem. Smacznego!
Pasta z wędzonego dorsza – dodatkowe informacje
Musztardę i miód zamień na majonez.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pasta z tuńczyka z twarogiem
Następny przepis: Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami