Pasta z wędzonego dorsza

Pasta z wędzonego dorsza

Przedstawiamy przepis na niepowtarzalną i oryginalną pastę z wędzonego dorsza. Ta wyborna pasta rybna to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników owoców morza, a smak wędzonego dorsza uczyni ją niezwykle wyjątkową. Doskonale sprawdzi się jako pyszny i szybki obiad, przekąska na ciepło, a także jako dodatek do pieczywa. Oczaruje Cię swoją kremową konsystencją i delikatnym aromatem wędzenia. Jest to przepis nie tylko smaczny, ale także zdrowy – dorsz jest bogatym źródłem białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Odkryj z nami tę wyjątkową kompozycję smaków!

Składniki:

  • 200 g wędzonego dorsza
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • świeżo zmielona sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Pasta z wędzonego dorsza – jak zrobić?

  1. Dorsza obieramy ze skórki i pozbywamy się ości. Umieszczamy go w siekaczu.
  2. Dodajemy zimne, ugotowane na twardo jajka, jogurt naturalny, musztardę, miód i przyprawy.
  3. Miksujemy, do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
  4. Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy.
  5. Podajemy z pieczywem, ogórkiem małosolnym i szczypiorkiem. Smacznego!

Pasta z wędzonego dorsza – dodatkowe informacje

Musztardę i miód zamień na majonez.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pasta z tuńczyka z twarogiem
Następny przepis: Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode