Pasta z ostrej papryczki
Przepis na pastę z ostrej papryczki to idealna propozycja dla amatorów ostrzejszych smaków. Często zastanawiamy się co zrobić z ostrych papryczek, które dodałyby naszym daniom wyrazistego charakteru. Tutaj odpowiedź jest prosta – własnoręcznie przygotowana pasta! Używając odpowiednich proporcji, można uzyskać sos o zrównoważonym, pikantnym smaku, który nie przytłoczy innych składników dania. Ten przepis będzie doskonałym dodatkiem do wielu włoskich potraw, a także dań azjatyckich. Pamiętajmy jednak, że ostrość potrawy zależy od użytych papryczek, dlatego warto dostosować ilość składników do własnych preferencji.
admin
Składniki:
- 2 garście ostrych papryczek
- 1/2 szklanki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 szklanka wody
Pasta z ostrej papryczki – jak zrobić?
-
1.
Umyte papryczki pokroić na plastry. Użyć gumowych rękawiczek, bo ostrość długo utrzymuje się na skórze.
Rozgrzać oliwę i przesmażyć papryczki, posolić, podlać wodą i dusić 5 minut.
Przełożyć do blendera i zmiksować. Nie miksować w otwartym garnku bo powietrze przesiąknie ostrą papryczką i można się narazić na atak kaszlu i płaczu, czego i tak nie da się uniknąć podczas smażenia. W związku z tym należy przygotowywać pastę przy otwartych oknach i mocnym wyciągu kuchennym.
Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodać gorącej wody.
Zmiksowaną pastę przełożyć do garnka i zagotować.
Zapakować do małych wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Słowa kluczowe: co zrobić z ostrych papryczek
Pasta z ostrej papryczki – dodatkowe informacje
Wyszły mi 3 małe słoiczki, nie miałam jednak odwagi próbować smaku czerwonej pasty. Po otwarciu przechowuję taki słoiczek w lodówce, a pastę dodaję w odpowiedniej ilości do dań i dopiero wtedy próbuję smak. Przydaje się do gulaszów, zup i dań orientalnych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasta z opieniek
Następny przepis: PASTA Z OSTROBOKIEM DO KANAPEK