Pasta z opieniek

Pasta z opieniek

Nie ma nic lepszego od domowej pasty do chleba! Pasztet, hummus, a może jednak… pasta z opieniek? Ten unikalny przepis pozwoli Ci odkryć nową stronę grzybów, jaką są opieńki. Jesteś wegetarianem i szukasz alternatywy dla tradycyjnych wędlin? A może jesteś fanem leśnych klimatów i uwielbiasz grzybki? Pasta z opieniek, to pyszna i zdrowa opcja na każdą okazję. Bogactwo smaku, nieskomplikowane składniki i prostota wykonania – pasta z opieniek to prawdziwe, kulinarnie odkrycie. Idealna na ciepły tost z rana, kanapki na imprezę, lub jako dodatek do mięs na grilla.

Składniki:

  • 2 kilogramy opieniek (tylko kapelusze)
  • 1/2 kilograma marchewki
  • 1/2 kilograma cebuli
  • 1 i 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz
  • papryka słodka

Pasta z opieniek – jak zrobić?


  1. 1.
    Grzyby myjemy, oczyszczamy. Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Grzyby i marchewkę podgotować (ok. 15 minut) a następnie przemleć przez maszynkę (sitko o duzych oczkach). Cebulę surową również przepuścić przez maszynkę. Grzyby, marchewkę i cebulę przełożyć do garnka, dodać olej, przecier, imbir, sól, pieprz i paprykę (wg uznania) smażyć 30 minut. Pastę wkładać do słoików i pasteryzować 10 minut.

Pasta z opieniek – dodatkowe informacje

Podczas smażenia paste z opieniek należy cały czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Z podanej porcji składników można przygotować 20 małych słoiczków (takich po musztardzie).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasta z oliwek i czosnku
Następny przepis: Pasta z ostrej papryczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode