Pasta z opieniek
Nie ma nic lepszego od domowej pasty do chleba! Pasztet, hummus, a może jednak… pasta z opieniek? Ten unikalny przepis pozwoli Ci odkryć nową stronę grzybów, jaką są opieńki. Jesteś wegetarianem i szukasz alternatywy dla tradycyjnych wędlin? A może jesteś fanem leśnych klimatów i uwielbiasz grzybki? Pasta z opieniek, to pyszna i zdrowa opcja na każdą okazję. Bogactwo smaku, nieskomplikowane składniki i prostota wykonania – pasta z opieniek to prawdziwe, kulinarnie odkrycie. Idealna na ciepły tost z rana, kanapki na imprezę, lub jako dodatek do mięs na grilla.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy opieniek (tylko kapelusze)
- 1/2 kilograma marchewki
- 1/2 kilograma cebuli
- 1 i 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki imbiru
- sól, pieprz
- papryka słodka
Pasta z opieniek – jak zrobić?
-
1.
Grzyby myjemy, oczyszczamy. Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Grzyby i marchewkę podgotować (ok. 15 minut) a następnie przemleć przez maszynkę (sitko o duzych oczkach). Cebulę surową również przepuścić przez maszynkę. Grzyby, marchewkę i cebulę przełożyć do garnka, dodać olej, przecier, imbir, sól, pieprz i paprykę (wg uznania) smażyć 30 minut. Pastę wkładać do słoików i pasteryzować 10 minut.
Pasta z opieniek – dodatkowe informacje
Podczas smażenia paste z opieniek należy cały czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Z podanej porcji składników można przygotować 20 małych słoiczków (takich po musztardzie).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasta z oliwek i czosnku
Następny przepis: Pasta z ostrej papryczki