Pasta do chleba z soczewicy

Pasta do chleba z soczewicy

Zachęcam do wypróbowania przepisu na zdrową i bardzo pożywną pastę do chleba z soczewicy. To smaczne danie to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych past. Pasta z soczewicy do chleba stanowi bogactwo białka i błonnika, przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Proste składniki, które są łatwo dostępne, czynią ten przepis idealnym na szybki posiłek. Jego niepowtarzalny smak sprawia, że jest to doskonałe rozwiązanie nie tylko dla wegan i wegetarian, ale dla wszystkich, którzy szukają zdrowych i smacznych alternatyw na codzienny posiłek. Przygotowanie tej pasty jest proste i nie wymaga dużo czasu.

Składniki:

  • soczewica czerwona – 100 g
  • cebula – 2 szt.
  • duża marchewka – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • przecier ekologiczny z papryki ostrej – 3 łyżeczki
  • kminek mielony – ¼ łyżeczki
  • sól do smaku
  • oliwa – 3 łyżki

Pasta do chleba z soczewicy – jak zrobić?

  1. Soczewicę bardzo dokładnie opłucz kilka razy zmieniając wodę. Opłukaną soczewicę przełóż do rondelka, wlej wody na dwa centymetry ponad poziom ziaren. Doprowadź do wrzenia, a później gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę i mieszają podsmaż ją bez rumienienia. Dodaj pokrojony czosnek, startą na grubych oczkach tarki marchewkę. /Marchewki po starciu miałam około 1 szklanki o pojemności 250 ml/. Dodaj sól, mielony kminek i całość smaż pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  3. Zawartość patelni połącz z wcześniej ugotowaną soczewicą, dodaj przecier z ostrej papryki, wymieszaj, a następnie zmiksuj blenderem na jednolitą pastę.

Porady – Pasta do chleba z soczewicy – dodatkowe informacje

* Przecier z papryki jest bardzo pikantny, dlatego jego ilość należy dopasować do swojego smaku.
* Dobrze jest pastę przygotować kilka godzin wcześniej przed podaniem, aby składniki się połączyły.
* Gdyby pasta okazała się za gęsta czy za sucha, można do niej dodać dodatkową łyżkę oliwy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasta bananowa do kanapek
Następny przepis: Pasta dr Budwig (wersja podstawowa)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode