Parzony udziec z indyka
Parzony udziec z indyka to propozycja kulinarnej podróży po tajnikach tradycyjnej kuchni. Koniec z przysmakami, które są przypieczone, smażone na głębokim tłuszczu. Oto sposób na przygotowanie mięsa, który jest zdrowszy, ale równie smaczny. Ten prosty i szybki do zrealizowania przepis, zaskoczy niejedną osobę swoją wyjątkowością. Parzony udziec z indyka na parze, to danie, które idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Choć przepis wydaje się być skomplikowany, to wykonanie go jest proste, a efekt końcowy z pewnością zadowoli najbardziej wymagających smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 sztuka udźca z indyka (waga około 1,2 kg)
- Przyprawy według uznania
- sól, pieprz czarny, ziele angielskie mielone, listki laurowe mielone, goździki mielone
- Dodatkowo:
- folia spożywcza, nici, termometr
Parzony udziec z indyka – jak zrobić?
- Z udżca pozbyć się skóry, kości i zbędnych tłuszczów. Umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem ile się uda.
- Gotowe mięso doprawić porządnie w/w przyprawami.
- Zawinąć ciasno w roladę, owinąć folią spożywczą i związać porządnie nicią.
- Gotowy wałek parzyć w 80-85 °C tyle ile warzył (ja parzyłam 1 godzinę i 20 minut).
- Po tym czasie wyjąć, odwinąć z folii, ostudzić. Zimną roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki i na rano mamy pyszne mięsko do kanapek… Smacznego
Parzony udziec z indyka – dodatkowe informacje
Żeby rolada nam się nie rozpadała, można po całości delikatnie posypać ją żelatyną spożywczą.