Parówki zapiekane z serem, papryką i boczkiem
Jeżeli jesteś miłośnikiem sosów, serów i mięs – ten przepis jest dla Ciebie. Proponujemy parówki zapiekane z serem, papryką i boczkiem, które są idealnym rozwiązaniem na szybki i pyszny obiad lub kolację. Parówki z serem i boczkiem to unikalne połączenie smaków, które zaskakuje swoją prostotą, a jednocześnie jest niezwykle aromatyczne. Idealnie sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi lub rodzinnego obiadu. Dodatek boczku nadaje całemu danie wyjątkowego charakteru, czyniąc go jeszcze bardziej sycącym. To danie, które na pewno pokochają miłośnicy intensywnych smaków.
admin
Składniki:
- Parówki (najlepiej grube)
- Ser (5 plastrów)
- Papryka (konserwowa lub świeża)
- 1 mała cebula
- Kilka plastrów boczku wędzonego
Parówki zapiekane z serem, papryką i boczkiem – jak zrobić?
- Parówki nacinamy wzdłuż, dosyć głęboko. Na rozgrzanym oleju delikatnie obsmażamy,tak by nacięcia się bardziej rozszerzyły.. Następnie w nacięcia wkładamy ser pokrojony w paski, cebulę oraz paprykę. Całość zawijamy plastrami boczku wędzonego bądź parzonego. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku w temp. 180°C, przez ok 15 min.
- Gotowe parówki polewamy ketchupem bądź sosem wedle życzenia 🙂
Smacznego.
Parówki zapiekane z serem, papryką i boczkiem – dodatkowe informacje
Plastry boczku powinny być dosyć duże, tak żeby można było swobodnie owinąć nim parówkę. Ja użyłam stanowczo za małych. W razie kłopotów idealnie sprawdzą się wykałaczki