Parówki zapiekane z serem, papryką i boczkiem

Parówki zapiekane z serem, papryką i boczkiem

Jeżeli jesteś miłośnikiem sosów, serów i mięs – ten przepis jest dla Ciebie. Proponujemy parówki zapiekane z serem, papryką i boczkiem, które są idealnym rozwiązaniem na szybki i pyszny obiad lub kolację. Parówki z serem i boczkiem to unikalne połączenie smaków, które zaskakuje swoją prostotą, a jednocześnie jest niezwykle aromatyczne. Idealnie sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi lub rodzinnego obiadu. Dodatek boczku nadaje całemu danie wyjątkowego charakteru, czyniąc go jeszcze bardziej sycącym. To danie, które na pewno pokochają miłośnicy intensywnych smaków.

Składniki:

  • Parówki (najlepiej grube)
  • Ser (5 plastrów)
  • Papryka (konserwowa lub świeża)
  • 1 mała cebula
  • Kilka plastrów boczku wędzonego

Parówki zapiekane z serem, papryką i boczkiem – jak zrobić?

  1. Parówki nacinamy wzdłuż, dosyć głęboko. Na rozgrzanym oleju delikatnie obsmażamy,tak by nacięcia się bardziej rozszerzyły.. Następnie w nacięcia wkładamy ser pokrojony w paski, cebulę oraz paprykę. Całość zawijamy plastrami boczku wędzonego bądź parzonego. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku w temp. 180°C, przez ok 15 min.
  2. Gotowe parówki polewamy ketchupem bądź sosem wedle życzenia 🙂

Smacznego.

Parówki zapiekane z serem, papryką i boczkiem – dodatkowe informacje

Plastry boczku powinny być dosyć duże, tak żeby można było swobodnie owinąć nim parówkę. Ja użyłam stanowczo za małych. W razie kłopotów idealnie sprawdzą się wykałaczki


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Parówki w sosie
Następny przepis: Parówkowa pizza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode