Parówki na szybko

Parówki na szybko

Zapraszamy do odkrycia szybkiego i prostego przepisu na pyszne parówki na obiad czy kolację. „Parówki na szybko” to danie, które nie tylko zdobędzie Wasze podniebienia swoim smakiem, ale także umili czas spędzony w kuchni dzięki swej nieskomplikowanej formie. Przepis zawiera podstawowe składniki, które znajdują się na co dzień w niemal każdym domu, co czyni go jeszcze bardziej atrakcyjnym. Prosty, a jednocześnie smaczny posiłek to idealny pomysł na parówkę. Przepisy są różne, ale ten z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Składniki:

  • 4 sztuki cienkich parówek
  • cebula
  • 2 pomidory lub pomidory z puszki bez skórki
  • ewentualnie kilka pieczarek
  • olej
  • łyżka mąki

Parówki na szybko – jak zrobić?

  1. Z parówek zdejmujemy osłonkę i każdą kiełbaskę przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy w półplasterki.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki lub drobną kostkę i podsmażamy ok. 5 minut na gorącym oleju.
  3. Do cebuli dodajemy pokrojone parówki i dusimy 10 minut, często mieszając, aby parówki się nie przypaliły.
  4. Pomidory oblewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Dodajemy do parówek i mieszamy. Zamiast świeżych pomidorów możemy użyć pomidorów bez skórki, dostępnych w puszkach. Dusimy 10 minut. W razie potrzeby potrawę zagęszczamy, dodając łyżkę mąki rozprowadzoną odrobiną zimnej wody.
  5. Do cebuli i parówek możemy dodać podduszone wcześniej pieczarki, a na samym końcu pomidory. Danie podajemy z ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem.

Słowa kluczowe: szybka kolacja z parówek, szybkie danie z parówek, kolacja z parówek, parówki na obiad, obiad z parówek, pomysł na parówkę, danie z parówek, parówka przepisy, dania z parówkami, parówki przepisy

Porady – dodatkowe informacje

● Zamiast parówek można użyć cienkich kiełbasek typu frankfurterki (parzonych, bo surowe – po pokrojeniu – mogą się rozpaść w potrawie).

● Danie warto podać z surówką, np. sałatą z sosem śmietanowym lub mizerią.

● Zamiast pieczarek można użyć czerwonej fasoli z puszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Parówki na śniadanie dla zakochanych
Następny przepis: Parówki po angielsku (zamiast flaków)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode