Parowańce z truskawkami

Parowańce z truskawkami

Parowańce z truskawkami to kuszący deser, który łączy w sobie prostotę przygotowania i niezapomniane doznania smakowe. To doskonałe połączenie miękkich, puszystych parowanych bułeczek, które smakują jak chmurki, z kuszącym, słodkim smakiem truskawek. Chociaż to deser, który można przygotować na każdą porę roku, jest najbardziej popularny w sezonie truskawkowym, kiedy owoce są najsmaczniejsze. Jego przepis jest prosty i uniwersalny, a wynik końcowy zawsze zachwyca. Parowańce z truskawkami można podawać na ciepło, ze świeżymi owocami i bitą śmietaną, lub na zimno, jako przekąskę. Mimo że przepis jest prosty, każde danie sprawia wrażenie wykwintności.

Składniki:

  • Na około 30 parowańców:
  • 1 kilogram truskawek
  • 1 kilogram mąki
  • 500 mililitrów mleka
  • 20 gram drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru

Parowańce z truskawkami – jak zrobić?

  1. Przygotuj rozczyn z drożdży, mleka, 4 łyżek mąki i cukru. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Po wyrośnięciu ciasta, dodaj resztę mąki i sól. Wyrabiaj, aż otrzymasz gładkie ciasto.
  3. Odrywaj kawałki ciasta i formuj placki. Na każdym placku umieść łyżeczkę truskawek i zlej ciasto, formując kulki i spłaszczając je.
  4. Przykryj gotowe bułeczki i pozostaw do wyrośnięcia.
  5. Po około 20 minutach umieść pojedynczo bułeczki do naczynia do gotowania na parze. Jeżeli nie masz parowaru, możesz użyć garnka przykrytego gazą.
  6. Paruj bułeczki przez 8-10 minut.

Parowańce z truskawkami – dodatkowe informacje

Parowańce z truskawkami podajemy polane sosem owocowym lub śmietaną z cukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Parowańce z twarogiem na słodko
Następny przepis: Parówki faszerowane pieczarkami, papryką i serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode