Parowańce z truskawkami
Parowańce z truskawkami to kuszący deser, który łączy w sobie prostotę przygotowania i niezapomniane doznania smakowe. To doskonałe połączenie miękkich, puszystych parowanych bułeczek, które smakują jak chmurki, z kuszącym, słodkim smakiem truskawek. Chociaż to deser, który można przygotować na każdą porę roku, jest najbardziej popularny w sezonie truskawkowym, kiedy owoce są najsmaczniejsze. Jego przepis jest prosty i uniwersalny, a wynik końcowy zawsze zachwyca. Parowańce z truskawkami można podawać na ciepło, ze świeżymi owocami i bitą śmietaną, lub na zimno, jako przekąskę. Mimo że przepis jest prosty, każde danie sprawia wrażenie wykwintności.
admin
Składniki:
- Na około 30 parowańców:
- 1 kilogram truskawek
- 1 kilogram mąki
- 500 mililitrów mleka
- 20 gram drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
Parowańce z truskawkami – jak zrobić?
- Przygotuj rozczyn z drożdży, mleka, 4 łyżek mąki i cukru. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu ciasta, dodaj resztę mąki i sól. Wyrabiaj, aż otrzymasz gładkie ciasto.
- Odrywaj kawałki ciasta i formuj placki. Na każdym placku umieść łyżeczkę truskawek i zlej ciasto, formując kulki i spłaszczając je.
- Przykryj gotowe bułeczki i pozostaw do wyrośnięcia.
- Po około 20 minutach umieść pojedynczo bułeczki do naczynia do gotowania na parze. Jeżeli nie masz parowaru, możesz użyć garnka przykrytego gazą.
- Paruj bułeczki przez 8-10 minut.
Parowańce z truskawkami – dodatkowe informacje
Parowańce z truskawkami podajemy polane sosem owocowym lub śmietaną z cukrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Parowańce z twarogiem na słodko
Następny przepis: Parówki faszerowane pieczarkami, papryką i serem