Parowańce z jagodami
Jednym z najbardziej kuszących przepisów na ciasto, które sprawi, że twój język zapłonie z ekscytacją, jest przepis na parowańce z jagodami. Któż by się oprzeć pysznemu, lekkiemu ciastu na parze oblepionemu słodkimi, soczystymi jagodami? Te niewielkie pampuchy z jagodami mogą poszczycić się nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem, co czyni je idealnym wyborem na świąteczny stół czy rodzinne spotkanie. Dla tych z Was, którzy posiadają Thermomix, dobrą wiadomością jest, że parowańce z jagodami, parzaki czy kluski na parze mogą być przygotowane przy użyciu tego urządzenia. Nie czekaj, odkryj ten wyjątkowy przepis na parowańce z jagodami.
admin
Składniki:
- Na około 15 parowańców:
- 1/2 kg mąki
- 1 jajko
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 250ml mleka
- jagody
- cukier
1. Przepis na parzaki z jagodami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Z jednej łyżki cukru, drożdży i pół kubka mleka rozrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce zmieszać mąkę, sól, jajko, cukier, wlać rozczyn i dolać resztę mleka. Dokładnie wymieszać łyżką (ok. 5 minut), posypać z wierzchu delikatnie mąką, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia (ciasto będzie rzadkie).
- Gdy ciasto wyrośnie, oprószyć dłonie mąką, urywać po kawałku ciasta, nakładać do środka jagody, posypać cukrem i sklejać. Każdego oprószyć dodatkowo mąką.
- Na duży garnek położyć czystą ściereczkę i obwiązać sznurkiem. Nie napinać zbyt mocno materiału – może być lekki dołeczek. Wlać do środka wody i doprowadzić do wrzenia. Przygotować miskę o takiej wielkości, aby można nią było przykrywać garnek.
- Układać na ściereczce po 4 parowańce, przykryć miską i parować ok 6 – 7 minut (woda cały czas musi się gotować). Podawać ze śmietaną. Parowańce gotowe. Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Parowańce z jagodami można też robić na płaskim sicie, ja jednak zdecydowanie wolę wersję ze ściereczką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Parfait jogurtowe z malinami
Następny przepis: Parowańce z twarogiem na słodko