Parowańce z jagodami

Parowańce z jagodami

Jednym z najbardziej kuszących przepisów na ciasto, które sprawi, że twój język zapłonie z ekscytacją, jest przepis na parowańce z jagodami. Któż by się oprzeć pysznemu, lekkiemu ciastu na parze oblepionemu słodkimi, soczystymi jagodami? Te niewielkie pampuchy z jagodami mogą poszczycić się nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem, co czyni je idealnym wyborem na świąteczny stół czy rodzinne spotkanie. Dla tych z Was, którzy posiadają Thermomix, dobrą wiadomością jest, że parowańce z jagodami, parzaki czy kluski na parze mogą być przygotowane przy użyciu tego urządzenia. Nie czekaj, odkryj ten wyjątkowy przepis na parowańce z jagodami.

Składniki:

  • Na około 15 parowańców:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 250ml mleka
  • jagody
  • cukier

1. Przepis na parzaki z jagodami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Z jednej łyżki cukru, drożdży i pół kubka mleka rozrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce zmieszać mąkę, sól, jajko, cukier, wlać rozczyn i dolać resztę mleka. Dokładnie wymieszać łyżką (ok. 5 minut), posypać z wierzchu delikatnie mąką, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia (ciasto będzie rzadkie).
  2. Gdy ciasto wyrośnie, oprószyć dłonie mąką, urywać po kawałku ciasta, nakładać do środka jagody, posypać cukrem i sklejać. Każdego oprószyć dodatkowo mąką.
  3. Na duży garnek położyć czystą ściereczkę i obwiązać sznurkiem. Nie napinać zbyt mocno materiału – może być lekki dołeczek. Wlać do środka wody i doprowadzić do wrzenia. Przygotować miskę o takiej wielkości, aby można nią było przykrywać garnek.
  4. Układać na ściereczce po 4 parowańce, przykryć miską i parować ok 6 – 7 minut (woda cały czas musi się gotować). Podawać ze śmietaną. Parowańce gotowe. Smacznego!

Porady – dodatkowe informacje

Parowańce z jagodami można też robić na płaskim sicie, ja jednak zdecydowanie wolę wersję ze ściereczką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Parfait jogurtowe z malinami
Następny przepis: Parowańce z twarogiem na słodko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode