Papryka grillowa z tymiankiem
Odkryj smak wyjątkowego dania: papryka grillowa z tymiankiem. Ta apetyczna potrawa, przygotowywana na patelni, to prosta, ale intensywnie smakowita propozycja na szybki lunch czy kolację. Soczyste papryki, podkreślone aromatem tymianku, zmieniają się pod wpływem ciepła w prawdziwie kulinarne arcydzieło. Dzięki grillowaniu na patelni, zyskują niepowtarzalny smak i chrupkość. To danie stanowi doskonałe połączenie tradycyjnej kuchni z nutą nowoczesności, wykorzystując znane i lubiane składniki. Grillowana papryka z tymiankiem to danie, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników pysznego i zdrowego jedzenia.
admin
Składniki:
- 3 świeże papryki: zielona, żółta i czerwona
- 50 ml oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- Kilka gałązek tymianku
- Sól
-
Papryka grillowa z tymiankiem – jak zrobić?
- Paprykę umyć, wytrzeć i pokroić na 4 części wzdłuż . Upiec na grillu lub usmażyć na patelni grillowej tak , aby zwęgliła się skórka. Włożyć gorącą paprykę do woreczka foliowego ,aż folia zaparuje i gdy papryka lekko ostygnie , łatwo zdejmie się skórkę. Na sos wymieszać olej, ocet , zmiażdżony czosnek i szczyptę cukru. Dodać listki tymianku. Pieczoną paprykę ułożyć na talerzu i polać sosem. Udekorować gałązkami tymianku.
Papryka grillowa z tymiankiem – dodatkowe informacje
Zamiast tymianku można dać inne ulubione zioła
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Papryka faszerowana ziemniakami (wegetariańskie)
Następny przepis: Papryka konserwowa