Papryczki w oleju nadziewane serkiem
Zapraszamy do sprawdzenia naszego przepisu na pyszne papryczki w oleju nadziewane serkiem. To idealna przekąska na spotkania ze znajomymi, rodzinne imprezy lub po prostu na kolację. Papryczki zapewniają idealną dawkę pikantności, a kremowy serek doskonale balansuje te smaki, dodając swoją delikatną słodycz. To danie sprawi, że będziesz wracać po więcej. Odkryj, jak zrobić nadziewane papryki i zaskocz swoich bliskich nowymi smakami. Czy jest coś lepszego niż chrupiące papryczki nadziewane serem, które rozpływają się w ustach? Nie czekaj dłużej, zanurz się w ten kulinarny przepis i odkryj smak nadziewanych papryczek.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 10 papryczek czereśniowych
- 150-200g serka śmietankowego (dowolna kompozycja smakowa, może być też ser feta)
- Zalewa:
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- 300 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
Papryczki w oleju nadziewane serkiem – jak zrobić?
- 1. Papryczki poucinać od góry. Ze środka dokładnie usunąć nasiona i umyte przełożyć do garnka z wodą oraz octem. Gotować kilka minut (od momentu zagotowania się wody).
- 2. Odcedzone i ostudzone papryczki nadziać serkiem i ułożyć w słoiku – z obranym czosnkiem i oregano. Całość zalać gorącym olejem, szczelnie zamknąć i odstawić na minimum kilka dni.
Papryczki w oleju nadziewane serkiem – dodatkowe informacje
Najlepiej jak serek ma intensywny smak. Radzę, aby samemu go doprawić i lekko przesolić, gdyż zbyt mało solony serek w połączeniu z olejem i papryką będzie mdły. Można też użyć większych papryczek chilli. Wtedy należy przygotować więcej nadzienia i zalewy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Papryczki faszerowane serem feta z ziołami macerowane w oliwie
Następny przepis: Papryczki faszerowane - Antipasti