Papryczki faszerowane serem feta z ziołami macerowane w oliwie
Przedstawiamy przepis na wyjątkowe danie, które idealnie wpasuje się w katalog kulinarnych specjałów na każdą okazję – Papryczki faszerowane serem feta z ziołami macerowane w oliwie. To doskonałe połączenie smaków, które podbiją serca miłośników ostrości oraz wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej. Składniki, z jakich wykonujemy to danie, to przede wszystkim papryka faszerowana fetą oraz ziołami macerowanymi w oliwie. Każda papryka nadziewana fetą stanowi niewielki kulinarny sztos, który zapewni niepowtarzalne doznania smakowe. Ten przepis to kwintesencja prostoty i elegancji w jednym – zaskocz swoich gości i zaserwuj im tę wyjątkową przekąskę.
admin
Składniki:
- -8 małych papryczek
- -1/2 opakowania sera feta
- -posiekane świeże zioła / tymianek, kolendra/
- -świeży rozmaryn
- -skórka i sok z cytryny do smaku
- -6 ząbków czosnku
- -pieprz czarny
- -oliwa
Papryczki faszerowane serem feta z ziołami macerowane w oliwie – jak zrobić?
- Papryczki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, wrzucić do wrzątku, blanszować 3 minuty, osuszyć, odstawić. Ser rozgnieść widelcem na gładką masę, dodać zioła, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, doprawić skórką i sokiem z cytryny, odrobiną pieprzu. Przygotowane papryczki faszerować przygotowaną masą. Układać ciasno w słoiku, przekładając gałązką rozmarynu i ząbkiem czosnku, zalać oliwą, wstawić do lodówki na 24 godziny. Podawać schłodzone.
Słowa kluczowe: papryka faszerowana z fetą, papryka nadziewana fetą, papryka nadziewana serem feta, papryka faszerowana fetą, papryka faszerowana serem feta
Papryczki faszerowane serem feta z ziołami macerowane w oliwie – dodatkowe informacje
Papryczki można również przed faszerowaniem przygotować wcześniej w lekkiej marynacie: woda, ocet, sól, cukier i przyprawy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Papierówki w słoiku
Następny przepis: Papryczki w oleju nadziewane serkiem