Panierowany żółty ser
Jednym z najbardziej kuszących i nieodpartych smaków kuchni jest smażony ser. Dzisiejszy przepis na panierowany żółty ser to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Są niewiele rzeczy, które mają taki apetyczny skosztować jak złociste placki serów, chrupiące na zewnątrz, a w środku rozpływające się w ustach. Ten serowy przysmak może posłużyć jako przekąska, dodatek do obiadu, a nawet samodzielne danie. Prosty w wykonaniu, lecz niesamowicie smaczny, panierowany żółty ser to gratka dla wszystkich wielbicieli serów. Koniecznie spróbuj i podziel się swoją opinią!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 plastry sera żółtego salami, o grubości około 1 cm
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Panierowany żółty ser – jak zrobić?
-
1.
Jajko roztrzepać widelcem z solą i pieprzem.
- Plaster moczyć z obu stron w jajku, a potem w tartej bułce.
- Czynność panierowania wykonać na każdym plastrze sera dwukrotnie, aby ser nie wypływał podczas smażenia.
- Krążki sera smażyć w rozgrzanym oleju.
xxxx – dodatkowe informacje
Ser w Czechach podawany jest często z sosem tatarskim
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Panierowany Camembert z żurawiną
Następny przepis: Panini, czyli małe poduszeczki