PANIEROWANE UDKA Z KURCZAKA

PANIEROWANE UDKA Z KURCZAKA

Poznaj nasz ulubiony przepis na panierowane udka z kurczaka. Wypróbuj i zaskocz swoich bliskich niebanalnym daniem. Kurczak, delikatnie kruchy od środka i chrupiący z zewnątrz to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Uwielbiają go zarówno dorośli, jak i dzieci. Panierowane udka z kurczaka są doskonałym pomysłem na obiad, kolację, czy też danie na piknik. Możemy je podawać z różnymi dodatkami, np. z frytkami, surówką, czy pieczonymi ziemniakami. Niezależnie od okazji i pory dnia, te pyszne udka zawsze zostaną szybko zjedzone. Dowiedz się, jak przygotować idealnie panierowane udka z kurczaka!

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • kostka rosołowa drobiowa
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • przyprawa uniwersalna, curry, pieprz
  • 1ząbek czosnku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Panierowane udka z kurczaka – jak zrobić?

  1. Panierowane udka z kurczaka
    1.
    Udka z kurczaka pogotować w wodzie z kostką rosołową drobiową, do momentu kiedy mięso będzie półmiękkie. Wyjąć udka z rosołu i ostudzić.
  2. Panierowane udka z kurczaka
    2.
    Z jajka, mąki, wody, przyprawa uniwersalna, curry, pieprzu i czosnku przeciśniętego przez praskę, przygotować ciasto jak na naleśniki. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, to dodać mąki, jeżeli za gęste, to dolać wody. Udka zanurzać w cieście, następnie w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu, przełożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  3. Panierowane udka z kurczaka
    3.
    Podawać z ziemniakami i jarzynką.

Porady – PANIEROWANE UDKA Z KURCZAKA – dodatkowe informacje

Rosół pozostały z gotowania udek, zużywamy jako bazę do gotowania zupy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Panierowane tofu ze smażonymi ziemniakami i surówką
Następny przepis: Panierowany Camembert z żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode