PANIEROWANE UDKA Z KURCZAKA
Poznaj nasz ulubiony przepis na panierowane udka z kurczaka. Wypróbuj i zaskocz swoich bliskich niebanalnym daniem. Kurczak, delikatnie kruchy od środka i chrupiący z zewnątrz to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Uwielbiają go zarówno dorośli, jak i dzieci. Panierowane udka z kurczaka są doskonałym pomysłem na obiad, kolację, czy też danie na piknik. Możemy je podawać z różnymi dodatkami, np. z frytkami, surówką, czy pieczonymi ziemniakami. Niezależnie od okazji i pory dnia, te pyszne udka zawsze zostaną szybko zjedzone. Dowiedz się, jak przygotować idealnie panierowane udka z kurczaka!
admin
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- kostka rosołowa drobiowa
- 1 jajko
- 1,5 łyżki mąki
- 1/2 szklanki wody
- przyprawa uniwersalna, curry, pieprz
- 1ząbek czosnku
- bułka tarta
- olej do smażenia
Panierowane udka z kurczaka – jak zrobić?
1.
Udka z kurczaka pogotować w wodzie z kostką rosołową drobiową, do momentu kiedy mięso będzie półmiękkie. Wyjąć udka z rosołu i ostudzić.
2.
Z jajka, mąki, wody, przyprawa uniwersalna, curry, pieprzu i czosnku przeciśniętego przez praskę, przygotować ciasto jak na naleśniki. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, to dodać mąki, jeżeli za gęste, to dolać wody. Udka zanurzać w cieście, następnie w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu, przełożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
3.
Podawać z ziemniakami i jarzynką.
Porady – PANIEROWANE UDKA Z KURCZAKA – dodatkowe informacje
Rosół pozostały z gotowania udek, zużywamy jako bazę do gotowania zupy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Panierowane tofu ze smażonymi ziemniakami i surówką
Następny przepis: Panierowany Camembert z żurawiną