Panierowane tofu ze smażonymi ziemniakami i surówką
Panierowane tofu ze smażonymi ziemniakami i surówką to niesamowicie smaczna i satysfakcjonująca kombinacja, odpowiednia zarówno na codzienne obiady, jak i specjalne okazje. Ten wegański posiłek jest bogaty w białko dzięki tofu – jednemu z najbardziej wszechstronnych składników roślinnych. Jest ono delikatnie kruche od wewnątrz i chrupiące po obłożeniu bułką tartą. Podane z tradycyjnymi smażonymi ziemniakami i świeżą surówką, tworzy komplementarną mieszankę tekstur i smaków. Tofu panierowane może być również świetną alternatywą dla miłośników mięsa, którzy chcą spróbować czegoś nowego. Zachęcamy do odkrycia tego pysznego przepisu!
admin
Składniki:
- paczka tofu
- 2 ziemniaki
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- Na panierkę jajko
- bułka tarta
- Surówka: pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka, sos vinegret
- Olej smakowy (niekoniecznie)
Panierowane tofu ze smażonymi ziemniakami i surówką – jak zrobić?
- Tofu pokroiłam, posoliłam i popieprzyłam, polałam też olejem z czosnkiem. Ziemniaki pokroić w talarki i usmażyć na złoty kolor z solą, pieprzem i słodką papryką. Tofu panierujemy w jajku i bułce, smażymy również na złoty kolor – tofu smaży się krótko, około 10 minut.
- Surówka to pokrojone ogórki, pomidory, rzodkiewka i papryka w sosie vinegret.
Smacznego
Porady – Panierowane tofu ze smażonymi ziemniakami i surówką – dodatkowe informacje
Można podawać z innymi dodatkami 🙂
Można wykorzystać ziemniaki z wcześniejszego dnia, wtedy tylko chwilę podsmażamy.
Surowe trzeba smażyć około 30-40 minut.