Panierowane żółtka

Panierowane żółtka

Panierowane żółtka to nietypowe i oryginalne danie, które może stanowić smakowite urozmaicenie codziennego menu. To idealna propozycja dla osób ceniących innowacyjne rozwiązania w kuchni. Choć przepis wydaje się skomplikowany, w rzeczywistości jest bardzo prosty do wykonania. Składniki są łatwo dostępne, a ich połączenie tworzy niepowtarzalny smak i konsystencję. Panierowane żółtka to propozycja, która z pewnością zadowoli wszystkich miłośników jajek. Ich wyjątkowość polega na tym, że podczas jedzenia konsystencja żółtka jest miękka i delikatna, a panierka chrupiąca.

Składniki:

  • jajka w dowolnej ilości
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • do podania:
  • koperek
  • kawior z łososia
  • ugotowana na parze fasolka szparagowa i marchewka
  • masło
  • miód

Panierowane żółtka – jak zrobić?

  1. Całe surowe jajka wkładamy do woreczka strunowego i wkładamy na 24 godziny do zamrażarki.

    Zamrożone jajka polewamy ciepłą wodą i zdejmujemy skorupki. Jajka układamy na głębokim talerzu i zostawiamy do rozmrożenia.
  2. Gdy białka się rozmrożą wyławiamy żółtka, powinny być jeszcze zimne i w środku zamrożone.

    Żółtka panierujemy najpierw w mące, a następnie białku i bułce tartej.

    Panierowane żółtka smażymy na głębokim tłuszczu przez 1-2 minuty, aż się zrumienią. Odsączamy na papierowym ręczniku.

    Żółtka podałam z gotowaną na parze fasolką i marchewką, które po ugotowaniu wymieszałam z masłem i odrobiną miodu. Na żółtka wyłożyłam czerwony kawior. Całość posypałam koperkiem.

Porady – dodatkowe informacje o panierowanych żółtkach

Pozostałe żółtka możemy użyć np. do zrobienia bezy lub jajecznicy z żółtek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Panierowane tofu ze smażonymi ziemniakami i surówką
Następny przepis: Panierowany Camembert z żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode