Paneer butter

Paneer butter

Paneer Makhani, znane również jako paneer butter, to znakomite i popularne danie kuchni północnoindyjskiej. Bogactwo smaku zawdzięcza doskonałemu połączeniu indyjskiego sera paneer i kremowego sosu makhani, bogatego w masło i przyprawy. Często podawanego na specjalne okazje, to danie z pewnością zadowoli każdego miłośnika kuchni indyjskiej. Przygotowanie paneer makhani w domu może wydawać się skomplikowane, ale z naszym przepisem każdy miłośnik indyjskich smaków poradzi sobie bez problemu. Doświadczenie kulinarnego rajdu smaków bez wychodzenia z domu jest na wyciągnięcie ręki!

Składniki:

  • 800 ml passaty pomidorowej lub świeżych, dojrzałych zblendowanych pomidorów
  • 400 ml śmietanki (choć ja wolę mleko kokosowe)
  • 100 g masła
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kurkumy
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżki mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól
  • ser paneer: (2,5 l mleka, sok wyciśnięty z dwóch cytryn, sól)
  • do podania, np.: 300 g ryżu basmati

Paneer butter – jak zrobić?

  1. Zacznij od przygotowania sera paneer, ponieważ trzeba na niego trochę poczekać. Może się to wydawać pracochłonne i wymagające dużo czasu, ale w rzeczywistości robi się to bardzo łatwo i dość szybko. Paneer możesz przygotować dzień lub dwa dni wcześniej i przechowywać go w lodówce.
    W dużym garnku zagotuj mleko. Gdy zacznie się gotować przestaw garnek na mały palnik. Powoli wlewaj sok z cytryn, delikatnie mieszając. Sok z cytryny zakwasi mleko i dzięki temu zacznie się wiązać ser. Ser będzie gotowy, kiedy z mleka powstaną białe strzępy sera i żółta, przezroczysta serwatka. Gdy dojdziesz do tego etapu, musisz odcedzić ser. Najwygodniej zrobić to nad durszlakiem, na którym rozłożona jest ściereczka. Zawartość garnka przelej na durszlak ze ściereczką. Serwatka odpłynie, a ser pozostanie na ściereczce. Następnie odciśnij nadmiar płynu, zaciskając ser w ściereczce. Uformuj z sera mniej więcej prostopadłościenny kształt, tak, aby dało się go pokroić w kostkę i lekko posól. Zawinięty ser włóż do durszlaka i dociśnij go czymś ciężkim, wtedy szybciej nabierze odpowiedniej konsystencji. Po około godzinie będzie gotowy do dalszej obróbki.
  2. W międzyczasie, w innym garnku roztop połowę masła i podsmaż na nim czosnek i imbir. Dodaj wszystkie przyprawy (oprócz soli i cukru). Podsmażaj kilka sekund. Następnie wlej passatę pomidorową, śmietankę lub mleko kokosowe i dodaj resztę masła. Gotuj sos pod lekko uchyloną pokrywką, dopóki nie wyparuje około 1/3 płynu. Dodaj cukier i sól. Następnie dodaj pokrojony w kostkę paneer (możesz go lekko podsmażyć na maśle, przed dodaniem do sosu) i gotuj jeszcze 2 – 3 minut. Zdejmij garnek z palnika i przed podanie poczekaj jeszcze około 10 minut, aby ser wchłonął aromaty przypraw.
  3. Ryż wypłucz pod bieżącą wodą i ugotuj na sypko (do ugotowania jednej porcji ryżu potrzebujesz dwóch porcji wody, gdy ryż wchłonie całą wodę, nakryj go i zostaw jeszcze na kilka minut w garnku).
  4. Paneer butter podawaj na gorąco z ryżem.

Paneer butter – dodatkowe informacje

Jeśli paneer przygotujesz dzień lub dwa dni wcześniej i przechowasz go w lodówce, to przygotowanie dania skróci się o 1,5 godziny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pancakes po Polsku
Następny przepis: Pancakes z syropem klonowym i owocami lata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode