Pancakes po Polsku

Pancakes po Polsku

Pancakes po Polsku to idealna propozycja na rodzinne śniadanie czy słodką kolację. Pancakes, czyli amerykańskie naleśniki, cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Choć zwykle przyrządzamy je w wersji słodkiej, okazuje się, że w Polsce mają swoją odmianę. Polska wersja charakteryzuje się nieco grubszym ciastem, a także specyficznymi dodatkami, które nadają im wyjątkowego charakteru. Zamiast tradycyjnego syropu klonowego, często podaje się je z miodem, dżemem, owocami lub twarogiem. Pancakes po Polsku to prosty sposób, by wprowadzić odrobinę urozmaicenia do naszego stołu.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka lub maślanki
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ponadto:
  • łyżka masła

Pancakes po polsku – jak zrobić?

  1. Jajko i mleko połącz ze sobą. Do powstałej masy dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  2. Powstałą masę włóż do lodówki na 15 minut.
  3. Wymieszaj masę. Na rozgrzaną patelnie teflonową z łyżką masła, wylewaj nie wielkie porcje ciasta. Placuszki opiekaj z każdej strony około 2 minut.

Pancakes po Polsku – dodatkowe informacje

Pancakes możesz podawać z cukrem pudrem, dżemem, rozpuszczoną czekoladą, owocami, a nawet bitą śmietaną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pancakes - dietetyczne
Następny przepis: Paneer butter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode