Pampuchy na parze

Pampuchy na parze

Pampuchy na parze to jedno z najsmaczniejszych dań, które możemy przyrządzić samodzielnie w kuchni. Ten tradycyjny, polski przepis to prawdziwa gratka dla miłośników klusek. Jego autorką jest sama siostra Aniela, która podzieliła się sekretem przygotowania tych wyjątkowych klusek na parze. Składniki, które będą nam potrzebne, to przede wszystkim mąka, drożdże, cukier, jajko, masło i szczypta soli. Jest to naprawdę prosty i szybki sposób na przygotowanie pysznego posiłku dla całej rodziny. Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się skomplikowane, pampuchy na parze w wykonaniu siostry Anieli są absolutnie przepyszne i proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 100 gram drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • kilogram mąki pszennej typ 450
  • 4 jajka
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • DODATKOWO: 0,5 merta gazy aptecznej jałowej, bandaż lub bawełniany sznurek

Pampuchy na parze – jak zrobić?

  1. Drożdże i cukier rozetrzyj dodaj po dwie łyżki mąki i ciepłego mleka. Wymieszaj. (Zaczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany). Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  2. Do sporej miski wsyp mąkę, dodaj mleko, szczyptę soli, jajka i rozczyn ze składników (najlepiej na stolnicy). Zagnieć elastyczne ciasto, a kiedy zacznie odchodzić od ręki, dodaj stopiony i ostudzony tłuszcz. Włóż do miski i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Kiedy ciasto wyrośnie, na stolnicy rozwalkuj z niego owal na około 4 cm i szklanką wykrawaj krążki. Ułóż na blacie i przykryj ściereczką, pozostaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
  4. Do garnka wlej trochę wody, zawiąż na garnku gązkę, a nadmiar gazy odetnij. Doprowadź wodę do wrzenia.
  5. Układaj warstwę pampuchów na gązce i pod przykryciem paruj przez 15 minut…

Pampuchy na parze – dodatkowe informacje

Można je też podawać do obiadu polane ciemnym sosem jako dodatek do mięsa. Są pyszne na ciepło i na zimno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paluszki z makiem
Następny przepis: pamarańczowa skórka do ciasta zasypywana cukrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode