Paluszki serowe

Paluszki serowe

Paluszki serowe to przepis, który zawsze zachwyci wszystkimi, zarówno dorosłymi jak i dziećmi. Ich cudownie chrupiąca panierka ukrywa w sobie delikatny, topiący się ser, który po prostu rozpływa się w ustach. Są one doskonałym dodatkiem do zupy, a także świetnie sprawdzają się jako przekąska do piwa lub wina. Przyrządzanie paluszków serowych nie jest trudne, a ich smak na pewno wynagrodzi nam ten niewielki wysiłek. Idealne na imprezy, spotkania ze znajomymi czy jako przekąska do oglądania filmu. Możemy je serwować z różnymi dipami, które dodadzą im jeszcze więcej smaku.

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • ½ op margaryny
  • 20 dag sera żółtego
  • ½ op proszku do pieczenia
  • sól do smaku
  • śmietana – ile przyjmnie
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • gruba sól, płatki chili i kminek do posypania

Paluszki serowe – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zimną margarynę, sól, proszek, żółtka. Posiekaj wszystko nożem, dodaj ser żółty starty na tarce i tyle śmietany by ciasto było elastyczne. Zagniecione ciasto odstaw do lodówki na 2 godziny.
  2. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm i wycinać paluszki.
  3. Posmarować białkiem i posypać:

    • pierwszą część solą,
    • drugą część chili,
    • trzecią część kminkiem.

    Piec w temperaturze 200 stopni aż paluszki będą złote.

Paluszki serowe – dodatkowe informacje

Wierzch można posypać swoimi ulubionymi dodatkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paluszki Baby Jagi
Następny przepis: Paluszki rybne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode