Paluszki serowe
Paluszki serowe to przepis, który zawsze zachwyci wszystkimi, zarówno dorosłymi jak i dziećmi. Ich cudownie chrupiąca panierka ukrywa w sobie delikatny, topiący się ser, który po prostu rozpływa się w ustach. Są one doskonałym dodatkiem do zupy, a także świetnie sprawdzają się jako przekąska do piwa lub wina. Przyrządzanie paluszków serowych nie jest trudne, a ich smak na pewno wynagrodzi nam ten niewielki wysiłek. Idealne na imprezy, spotkania ze znajomymi czy jako przekąska do oglądania filmu. Możemy je serwować z różnymi dipami, które dodadzą im jeszcze więcej smaku.
admin
Składniki:
- 25 dag mąki
- ½ op margaryny
- 20 dag sera żółtego
- ½ op proszku do pieczenia
- sól do smaku
- śmietana – ile przyjmnie
- 2 żółtka
- 2 białka
- gruba sól, płatki chili i kminek do posypania
Paluszki serowe – jak zrobić?
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj zimną margarynę, sól, proszek, żółtka. Posiekaj wszystko nożem, dodaj ser żółty starty na tarce i tyle śmietany by ciasto było elastyczne. Zagniecione ciasto odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm i wycinać paluszki.
-
Posmarować białkiem i posypać:
- pierwszą część solą,
- drugą część chili,
- trzecią część kminkiem.
Piec w temperaturze 200 stopni aż paluszki będą złote.
Paluszki serowe – dodatkowe informacje
Wierzch można posypać swoimi ulubionymi dodatkami.