Paluszki rybne
Dziś podpowiemy, jak zrobić domowe paluszki rybne – jedną z ulubionych przekąsek nie tylko dzieci. Proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe paluszki rybne z dorsza to dobry pomysł na szybki lunch czy lekkostrawny obiad. Używając dobrej jakości świeżych składników, możemy stworzyć pyszną potrawę, która nie tylko daje nam te same korzyści dla zdrowia, co tradycyjne dania rybne, ale także oferuje niepowtarzalny smak, który jest trudny do odrzucenia nawet dla najbardziej wybrednych jadaczy. Spróbuj naszych przepisów na paluszki rybne, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!
admin
Składniki:
- 1kg mrożonych filetów tilapii
- łyżka soku z cytryny
- bułka
- jajko
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- przyprawa do ryb w młynku
- bułka tarta
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
– jak zrobić?
– jak przygotować
– domowe
– z dorsza
– dla dzieci
– przepisy
– przepis
Paluszki rybne – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. W razie konieczności usunąć ości. Rybę zmielić, skropić sokiem z cytryny. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, dodać do ryby. Całość przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić rękoma gładką masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można było formować paluszki. Na koniec dodać natkę, wymieszać. Łyżką nakładać masę i formować długie wałeczki. Panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Paluszki rybne – dodatkowe informacje
Paluszki rybne jak zrobić, paluszki rybne jak przygotować, paluszki rybne domowe, paluszki rybne z dorsza, paluszki rybne dla dzieci, paluszki rybne przepisy, paluszki rybne przepis, paluszki rybne
Paluszki rybne są świetnym dodatkiem do obiadu lub przekąską podaną np. z keczupem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Paluszki serowe
Następny przepis: Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym