Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym

Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym

Zapraszamy do spróbowania wyjątkowego przepisu, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Chodzi o paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym! To połączenie delikatnych paluszków krabowych z aksamitnym, lekko słonym ciastem to gwarancja prawdziwej uczty. Surimi jest znane i cenione na całym świecie za swój wyjątkowy smak. W połączeniu z kruchym cieście serowym oraz chrupiącym sezamem, stanowi przystawkę idealną na każdą okazję. Ten różnorodny mix smaków i konsystencji z pewnością przypadnie do gustu wszystkim entuzjastom kulinarnych eksperymentów.

Składniki:

  • 400-500g paluszków surimi
  • Ciasto:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki sezamu
  • 1-2 łyżki drobno starego parmezanu (lub innego twardego sera żółtego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • Ponadto:
  • mąka pszenna do obtaczania (*) olej do głębokiego smażenia

Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę. Po tym czasie zdjąć folię z paluszków, a w głębokiej patelni/garnuszku/rondelku rozgrzać olej. Paluszki dokładnie obtaczać w gęstym cieście i następnie w mące. Smażyć do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni.

Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym – dodatkowe informacje

(*) Obtaczanie paluszków w mące – po zanurzeniu w cieście sprawi, że będzie ono bardziej chrupiące.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paluszki rybne
Następny przepis: Pampuchy na parze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode