Pałki z kurczaka w rękawie
Przedstawiam przepis na soczyste i aromatyczne pałki z kurczaka pieczone w rękawie. To doskonały sposób, by zachować pełnię smaku mięsa, a jednocześnie nadać mu delikatności i uniknąć surowości. Jak upiec pałki z kurczaka w piekarniku? To proste z naszym przepisem! Dzięki tej metodzie mięso staje się niezwykle kruche i soczyste. Pałki z kurczaka w rękawie to doskonała propozycja na obiad czy uroczysty stół. Zaskocz swoich gości specjalnością, która zawsze wychodzi! Kuszące, chrupiące pałeczki z kurczaka w rękawie to danie, które z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i przyjaciół. Wypróbuj!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 8 pałek z kurczaka
- 1 duża cebula
- przyprawy wg uznania:
- słodka papryka
- przyprawa do drobiu
- sól, pieprz
- rękaw do pieczenia
Pałki z kurczaka w rękawie – jak zrobić?
- 1.Pałki umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami. Odstawić do lodówki na min. 2h.
- 2.Przed pieczeniem pałki włożyć do specjalnego rękawa foliowego, obłożyć cebulą i zawiązać na dwóch końcach drucikami do woreczków.
- 3.Rękaw przełożyć do silikonowej foremki do zapiekania. Piec w piekarniku w temp. 180°C przez 60 min. Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Formę z rękawem najlepiej położyć na niskiej półce piekarnika, tak żeby nie dotykał góry piekarnika. Podczas pieczenia tworzy się z rękawa balonik, który może się przykleić do góry piekarnika i po prostu pęknąć. Po upieczeniu, także najlepiej odczekać chwilę, aż rękaw opadnie i dopiero później go rozciąć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pałki z kurczaka w marynacie czosnkowo-ketchupowej
Następny przepis: Paluchy drożdżowe