Paella z ryżem i kurczakiem
Paella to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej, które wyróżnia się bogactwem smaków oraz barw. Wariant przyrządzany z ryżem i kurczakiem jest jednym z najpopularniejszych i chociaż powstał z daleka od pierwotnej ojczyzny, zachował klasyczny wygląd i niepowtarzalny smak, za który pokochają go wszyscy wielbiciele mięsa drobiowego. Niezliczone przepisy na paellę z kurczakiem udowadniają, że to danie można przerobić na milion sposobów. W każdym z nich najważniejsza jednak jest podstawa: smaczny ryż i soczysty kurczak, który idealnie komponuje się z dodatkiem różnego rodzaju warzyw i przypraw. Czy jesteście gotowi na prawdziwą kulinarną podróż do słonecznej Hiszpanii?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4-6 sztuk pałeczek kurczaka
- 10 dag wędzonego boczku
- 30 dag ryżu
- 2 cebule
- 3 małe papryki (czerwona, żółta i zielona)
- pół szklanki mrożonego groszku
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu
- 6 łyżek oleju
- przyprawa do drobiu
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- szczypta kurkumy
- sól, pieprz
Paella z ryżem i kurczakiem – jak zrobić?
- Papryki umyć, dokładnie oczyścić z nasion, miąższ pokroić w paski. Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
- Na dużej, głębokiej patelni (u mnie śr.32 cm) rozgrzać 5 łyżek oleju. Pałeczki z kurczaka umyć, osuszyć, posypać przyprawą do drobiu. Kłaść na gorącym oleju i obsmażyć na złoty kolor.
- Do kurczaka dodać cebulę, czosnek i chwilę podsmażyć. Dorzucić kawałki papryki.
- Do podsmażonych pałeczek z warzywami wsypać ryż, mieloną paprykę, kurkumę, sól i pieprz. Wlać gorący bulion. Gotować aż ryż wchłonie prawie cały płyn.
- Dziesięć minut przed końcem dodać groszek i gotować aż groszek i kurczak będą miękkie. Boczek pokroić w słupki i usmażyć na rumiano na pozostałej łyżce oleju i obłożyć nim paellę. Danie podawać prosto z naczynia, w którym było przygotowywane.
Paella z ryżem i kurczakiem – dodatkowe informacje
* po usmażeniu kurczaka można wymienić olej
* przy mniejszej patelni zmniejszamy ilość składników
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Paella z owocami morza i zielonym groszkiem
Następny przepis: Paglia e fieno - makaron z groszkiem