Paella z ryżem i kurczakiem

Paella z ryżem i kurczakiem

Paella to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej, które wyróżnia się bogactwem smaków oraz barw. Wariant przyrządzany z ryżem i kurczakiem jest jednym z najpopularniejszych i chociaż powstał z daleka od pierwotnej ojczyzny, zachował klasyczny wygląd i niepowtarzalny smak, za który pokochają go wszyscy wielbiciele mięsa drobiowego. Niezliczone przepisy na paellę z kurczakiem udowadniają, że to danie można przerobić na milion sposobów. W każdym z nich najważniejsza jednak jest podstawa: smaczny ryż i soczysty kurczak, który idealnie komponuje się z dodatkiem różnego rodzaju warzyw i przypraw. Czy jesteście gotowi na prawdziwą kulinarną podróż do słonecznej Hiszpanii?

Składniki:

  • 4-6 sztuk pałeczek kurczaka
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 30 dag ryżu
  • 2 cebule
  • 3 małe papryki (czerwona, żółta i zielona)
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • 6 łyżek oleju
  • przyprawa do drobiu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz

Paella z ryżem i kurczakiem – jak zrobić?

  1. Papryki umyć, dokładnie oczyścić z nasion, miąższ pokroić w paski. Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
  2. Na dużej, głębokiej patelni (u mnie śr.32 cm) rozgrzać 5 łyżek oleju. Pałeczki z kurczaka umyć, osuszyć, posypać przyprawą do drobiu. Kłaść na gorącym oleju i obsmażyć na złoty kolor.
  3. Do kurczaka dodać cebulę, czosnek i chwilę podsmażyć. Dorzucić kawałki papryki.
  4. Do podsmażonych pałeczek z warzywami wsypać ryż, mieloną paprykę, kurkumę, sól i pieprz. Wlać gorący bulion. Gotować aż ryż wchłonie prawie cały płyn.
  5. Dziesięć minut przed końcem dodać groszek i gotować aż groszek i kurczak będą miękkie. Boczek pokroić w słupki i usmażyć na rumiano na pozostałej łyżce oleju i obłożyć nim paellę. Danie podawać prosto z naczynia, w którym było przygotowywane.

Paella z ryżem i kurczakiem – dodatkowe informacje

* po usmażeniu kurczaka można wymienić olej
* przy mniejszej patelni zmniejszamy ilość składników


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paella z owocami morza i zielonym groszkiem
Następny przepis: Paglia e fieno - makaron z groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode