Paella z owocami morza i zielonym groszkiem

Paella z owocami morza i zielonym groszkiem

Paella z owocami morza i zielonym groszkiem to wykwintne, hiszpańskie danie, które dodaje ekscytującego smaku do każdego rodinnego obiadu lub spotkania ze znajomymi. Ten przepis to połączenie soczystych owoców morza z delikatnie pachnącym ryżem, ugotowanym z aromatycznymi ziołami i przyprawami. Wszystko to jest uzupełnione o szczyptę świeżego, zielonego groszku, który dodaje nie tylko koloru, ale i chrupkości. Różnorodność składników sprawia, że paella z owocami morza i zielonym groszkiem jest danie pełne bogatych smaków i tekstur. To danie, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników owoców morza i hiszpańskiej kuchni.

Składniki:

  • ok 500 gr różnych owoców morza: małe krewetki, omułki, małże, krążki kalmarów (może być gotowa mieszanka)
  • półtorej szklanki ryżu okrągłego
  • około 3 szklanki bulionu rybnego lub warzywnego
  • cebula
  • czerwona papryka
  • puszka groszku
  • mała puszka pomidorów
  • duży ząbek czosnku
  • szczypta kurkumy
  • tymianek
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Paella z owocami morza i zielonym groszkiem – jak zrobić?

  1. Na szeroką, rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy pokrojoną w średnią kostkę paprykę oraz w małą kostkę cebulę i zmiażdżone oraz posiekany ząbek czosnku. Całość przesmażamy ok. 5-6 minut.
  2. Dodajemy suchy ryż. Przesmażamy go na patelni, aż stanie się przezroczysty.
  3. Wlewamy bulion i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i kurkumą. Cały czas mieszając podsmażamy ryż ok. 10 – 12 minut.
  4. Wlewamy pomidory z puszki i dodajemy mieszankę owoców morza. Całość dusimy jeszcze ok. 15 minut, aż ryż wchłonie większość płynu, a owoce morza będą miękkie.
  5. Na końcu dodajemy odsączony groszek z puszki, jeszcze lekko podsmażamy i podajemy z cząstkami cytryny.

Paella z owocami morza – dodatkowe informacje

Możemy użyć surowych owoców morza, trzeba je wcześniej obgotować a wywar możemy wykorzystać do paelli


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paella po polsku
Następny przepis: Paella z ryżem i kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode