Paczuszki z ciasta francuskiego z sałatką gyros

Paczuszki z ciasta francuskiego z sałatką gyros

Zapraszamy do odkrycia przepisu na niepowtarzalne, aromatyczne paczuszki z ciasta francuskiego z sałatką gyros. To połączenie lekkiego, chrupiącego ciasta francuskiego i aromatycznego nadzienia z kawałkami mięsa, świeżymi warzywami i przyprawami, przywodzącymi na myśl gorącą Grecję, jest naprawdę niesamowite. Te paczuszki to idealna propozycja na rodzinne spotkanie lub szybką przekąskę na weekend. Zaskocz swoich gości i zaserwuj im coś więcej niż tradycyjne sajgonki czy pierogi. Od teraz gyros nie musi kojarzyć się tylko z kebabem, ale także z wykwintnym danie w cieście francuskim.

Składniki:

  • Składniki na 12 porcji:
  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 2 filety z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 – 2 łyżki przyprawy gyros
  • cebula
  • kapusta pekińska 2 garści drobno pokrojonej
  • 2 – 3 ogórki konserwowe – pokrojone w kostkę
  • kukurydza z puszki
  • Sos czosnkowy:
  • jogurt
  • majonez
  • ząbki czosnku
  • przyprawy: cukier, pieprz

Paczuszki z ciasta francuskiego z sałatką gyros – jak zrobić?

  1. Mięso – pokroić w kostkę i zamarynować w oliwie wymieszanej z przyprawą gyros. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
  2. Sos: czosnek przecisnąć przez praskę dodać do jogurtu i majonezu w proporcjach 2:1 (2 łyżki jogurtu na 1 łyżkę majonezu), doprawić przyprawami i cukrem do smaku. Odstawić do przegryzienia składników.
  3. Kapustę pekińską drobno pokroić, a następnie wymieszać z kukurydzą, ogórkiem konserwowym pokrojonym w kostkę, łyżką keczupu i 2 – 3 łyżkami sosu czosnkowego.
  4. Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić w kwadraty. Na środek każdego kwadratu nakładać farsz: mięso oraz kapustę pekińską z dodatkami. Następnie wszystkie rogi zetknąć razem u góry jednocześnie sklejając stykające się boki.
  5. Paczuszki ułożyć w niewielkich odstępach na blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200°C przez około 30-35 minut, aż paczuszki ładnie się zrumienią.

Paczuszki z ciasta francuskiego z sałatką gyros – dodatkowe informacje

Mięso można najpierw nieco podsmażyć


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pączki ziemniaczane
Następny przepis: Pączuszki serowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode