Pączuszki serowe
Kto z nas nie kocha tradycyjnych pączuszków? Tym razem prezentujemy Wam jednak niecodzienną, serową wersję tych wyjątkowych wypieków. Pączuszki Serowe to małe, puszyste kuleczki, które skrywają w sobie bogactwo smaku. Wykorzystanie sera sprawia, że są one jednocześnie wilgotne i delikatnie chrupiące, stanowiąc idealną przekąskę na różnego rodzaju spotkania. Czy to rocznica, urodziny, spotkanie z przyjaciółmi czy zwykły wieczór przy telewizji, te pączuszki z pewnością sprawią, że każda chwila stanie się wyjątkowa. Gotowanie nigdy nie było tak proste, ani smaczne! Ten przepis na pączuszki serowe jest na pewno godny uwagi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 50 dag tłustego twarogu
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 szkl. mąki
- łyżka wódki
- łyżeczka soli
- 2 płaskie łyżeczki sody
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do oprószenia
Pączuszki serowe – jak zrobić?
-
1.
Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól i sodę. Mieszamy. Twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. W dużej misce rozkłócamy jajka, wsypujemy cukry, roztrzepujemy. Dodajemy twaróg, śmietanę i wódkę. Mieszamy. Wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy (ciasto powinno się kleić do rąk, nie należy dosypywać więcej mąki). -
2.
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Z ciasta formujemy małe kulki. Smażymy na rumiano. Wyjmujemy, osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem.
Pączuszki serowe – dodatkowe informacje
RADY Justyny Cukier
Formując kulki z ciasta, co jakiś czas należy zwilżać dłonie wodą. Dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do rąk.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Paczuszki z ciasta francuskiego z sałatką gyros
Następny przepis: Paella