Pączuszki serowe

Pączuszki serowe

Kto z nas nie kocha tradycyjnych pączuszków? Tym razem prezentujemy Wam jednak niecodzienną, serową wersję tych wyjątkowych wypieków. Pączuszki Serowe to małe, puszyste kuleczki, które skrywają w sobie bogactwo smaku. Wykorzystanie sera sprawia, że są one jednocześnie wilgotne i delikatnie chrupiące, stanowiąc idealną przekąskę na różnego rodzaju spotkania. Czy to rocznica, urodziny, spotkanie z przyjaciółmi czy zwykły wieczór przy telewizji, te pączuszki z pewnością sprawią, że każda chwila stanie się wyjątkowa. Gotowanie nigdy nie było tak proste, ani smaczne! Ten przepis na pączuszki serowe jest na pewno godny uwagi.

Składniki:

  • 50 dag tłustego twarogu
  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 szkl. mąki
  • łyżka wódki
  • łyżeczka soli
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Pączuszki serowe – jak zrobić?

  1. 1.
    Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól i sodę. Mieszamy. Twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. W dużej misce rozkłócamy jajka, wsypujemy cukry, roztrzepujemy. Dodajemy twaróg, śmietanę i wódkę. Mieszamy. Wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy (ciasto powinno się kleić do rąk, nie należy dosypywać więcej mąki).
  2. 2.
    W dużym garnku rozgrzewamy olej. Z ciasta formujemy małe kulki. Smażymy na rumiano. Wyjmujemy, osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem.

Pączuszki serowe – dodatkowe informacje

RADY Justyny Cukier

Formując kulki z ciasta, co jakiś czas należy zwilżać dłonie wodą. Dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do rąk.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paczuszki z ciasta francuskiego z sałatką gyros
Następny przepis: Paella

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode