Pączki angielskie
Pączki angielskie, znane również jako „oponki” stanowią kuszącą alternatywę dla tradycyjnych pączków. Istotą tego deseru jest proste połączenie składników, które tworzą lekkie i puszyste wypieki. Perfekcyjnie krągłe i przypominające oponki, są zazwyczaj ciepłe i pełne smaku, co sprawia, że są idealnym towarzyszem popołudniowej filiżanki herbaty. Te pączki są wyjątkowa alternatywa dla tradycyjnych słodkości i dają nam radość mimo, iż są tak proste do przygotowania. Jeśli jesteś ciekawy, jak spróbować czegoś nowego i jednocześnie niezwykle smacznego, pączki angielskie są dla Ciebie.
admin
Składniki:
- 500 g ser biały
- 500 g mąka pszenna typ 500
- 125 g masło
- 200 g cukier puder
- 1 łyżeczka soda
- 1 łyżeczka ocet
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
Pączki angielskie – jak zrobić?
- Z sera, mąki, masła, cukru, sody, octu i jajek zarobić jednolite ciasto.
- Rozwałkować na grubość około 1cm i wycinać szklanką kółka, a w środku wycinać dziurki.
- Na rozgrzany tłuszcz olej lub smalec (ok. 1 kg) wkładamy kółka i smażymy na złoty kolor z obu stron, w temperaturze około 150-175 stopni.
- Usmażone oponki posypujemy cukrem pudrem lub innymi dekoracjami według uznania, na przykład czekoladą.
- Smacznego.
Pączki angielskie – dodatkowe informacje
Do ciasta zamiast octu można dać spirytus