Pączki angielskie

Pączki angielskie

Pączki angielskie, znane również jako „oponki” stanowią kuszącą alternatywę dla tradycyjnych pączków. Istotą tego deseru jest proste połączenie składników, które tworzą lekkie i puszyste wypieki. Perfekcyjnie krągłe i przypominające oponki, są zazwyczaj ciepłe i pełne smaku, co sprawia, że są idealnym towarzyszem popołudniowej filiżanki herbaty. Te pączki są wyjątkowa alternatywa dla tradycyjnych słodkości i dają nam radość mimo, iż są tak proste do przygotowania. Jeśli jesteś ciekawy, jak spróbować czegoś nowego i jednocześnie niezwykle smacznego, pączki angielskie są dla Ciebie.

Składniki:

  • 500 g ser biały
  • 500 g mąka pszenna typ 500
  • 125 g masło
  • 200 g cukier puder
  • 1 łyżeczka soda
  • 1 łyżeczka ocet
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy

Pączki angielskie – jak zrobić?

  1. Z sera, mąki, masła, cukru, sody, octu i jajek zarobić jednolite ciasto.
  2. Rozwałkować na grubość około 1cm i wycinać szklanką kółka, a w środku wycinać dziurki.
  3. Na rozgrzany tłuszcz olej lub smalec (ok. 1 kg) wkładamy kółka i smażymy na złoty kolor z obu stron, w temperaturze około 150-175 stopni.
  4. Usmażone oponki posypujemy cukrem pudrem lub innymi dekoracjami według uznania, na przykład czekoladą.
  5. Smacznego.

Pączki angielskie – dodatkowe informacje

Do ciasta zamiast octu można dać spirytus


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pączki (babcine)
Następny przepis: Pączki bez mleka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode