Ozorki cielęce w galarecie

Ozorki cielęce w galarecie

Ozorki cielęce w galarecie to kwintesencja tradycyjnej kuchni polskiej. Wyjątkowy smak i tekstura tej propozycji kulinarnych sprawiają, że jest ona przysmakiem, który często gości na wielu uroczystych stołach, zwłaszcza podczas świąt. Przepis ten wymaga nieco cierpliwości i staranności, ale efekt finalny z pewnością wynagrodzi nasz wysiłek. Podawane na zimno, ozorki cielęce w galarecie, doskonale komponują się z gorącymi kromkami chleba czy domowymi sałatkami. To danie to doskonałe połączenie mięsa ozorków cielęcych z aromatycznymi przyprawami zamknięte w klarownej galarecie.

Składniki:

  • 4 ozorki cielęce
  • 1 litr bulionu cielęcego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • 2 jajka przepiórcze ugotowane na twardo lub 2 małe jajka od młodej kurki
  • szczypta szafranu
  • 10 g żelatyny w listkach Dr Oetker
  • kawior z octu do dekoracji
  • kawałki cytryny
  • szczypiorek

Ozorki cielęce w galarecie – jak zrobić?

  1. Ozorki gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy. Ugotowane ozorki wkładamy do zimnej wody, aby łatwo było je obrać. Obieramy ze skórki. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Do rosołu dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Rosół doprowadzamy do zagotowania. Do zagotowanego rosołu dodajemy żelatynę. Mieszamy do jej rozpuszczenia. Ugotowane ozorki kroimy w plasterki. Jajka kroimy w ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy.
  2. Do naczynek wkładamy ozorki, ćwiartkę jajka, po odrobinie szafranu oraz pietruszkę i koperek. Zalewamy bulionem. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Gotową galaretkę wyjmujemy z naczynek. Podajemy np. z cytryną, kawiorem z octu owocowego i posypane szczypiorkiem.

Ozorki cielęce w galarecie – dodatkowe informacje

Przepis na kawior z octu:

https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kawior-z-octu-owocowego


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ozorki wieprzowe w galarecie
Następny przepis: OZORKI WIEPRZOWE W SOSIE CHRZANOWYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode