Ozorki cielęce w galarecie
Ozorki cielęce w galarecie to kwintesencja tradycyjnej kuchni polskiej. Wyjątkowy smak i tekstura tej propozycji kulinarnych sprawiają, że jest ona przysmakiem, który często gości na wielu uroczystych stołach, zwłaszcza podczas świąt. Przepis ten wymaga nieco cierpliwości i staranności, ale efekt finalny z pewnością wynagrodzi nasz wysiłek. Podawane na zimno, ozorki cielęce w galarecie, doskonale komponują się z gorącymi kromkami chleba czy domowymi sałatkami. To danie to doskonałe połączenie mięsa ozorków cielęcych z aromatycznymi przyprawami zamknięte w klarownej galarecie.
admin
Składniki:
- 4 ozorki cielęce
- 1 litr bulionu cielęcego
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- natka pietruszki
- 2 jajka przepiórcze ugotowane na twardo lub 2 małe jajka od młodej kurki
- szczypta szafranu
- 10 g żelatyny w listkach Dr Oetker
- kawior z octu do dekoracji
- kawałki cytryny
- szczypiorek
Ozorki cielęce w galarecie – jak zrobić?
- Ozorki gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy. Ugotowane ozorki wkładamy do zimnej wody, aby łatwo było je obrać. Obieramy ze skórki. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Do rosołu dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Rosół doprowadzamy do zagotowania. Do zagotowanego rosołu dodajemy żelatynę. Mieszamy do jej rozpuszczenia. Ugotowane ozorki kroimy w plasterki. Jajka kroimy w ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy.
- Do naczynek wkładamy ozorki, ćwiartkę jajka, po odrobinie szafranu oraz pietruszkę i koperek. Zalewamy bulionem. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Gotową galaretkę wyjmujemy z naczynek. Podajemy np. z cytryną, kawiorem z octu owocowego i posypane szczypiorkiem.
Ozorki cielęce w galarecie – dodatkowe informacje
Przepis na kawior z octu:
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kawior-z-octu-owocowego
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ozorki wieprzowe w galarecie
Następny przepis: OZORKI WIEPRZOWE W SOSIE CHRZANOWYM