Ozór wołowy w sosie chrzanowym
Zapraszamy do odkrycia tradycyjnej kuchni polskiej za pośrednictwem naszego przepisu na ozór wołowy w sosie chrzanowym. To dawny przysmak, który charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i bogactwem odżywczych białek. Ozór, często niedoceniany, to niezwykle smaczne mięso, które dobrze przygotowane staje się prawdziwym rarytasem. Jednym z najczęstszych sposobów podawania ozorów jest właśnie ten z chrzanem, który nadaje daniu wyrazisty smak i urozmaicenie. Ten przepis na ozór wołowy w sosie chrzanowym sprawdzi się nie tylko podczas świąt, ale też na niedzielnych obiadach czy imprezach. Wypróbuj i przekonaj się sam!
admin
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego (średnio waży około 1,3 kg – 1,5 kg)
- 300 g ostrego chrzanu (powyżej 60% zawartości chrzanu)
- sól
- pieprz
- wegeta
- olej do smażenia
Ozór wołowy w sosie chrzanowym – jak zrobić?
- Ozór dokładnie myjemy i oczyszczamy.
- W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej ozór, tak aby cały był dokładnie zakryty wrzątkiem. Gotujemy go około 15-20 minut, tak aby skóra z ozora łatwo schodziła. Po tym czasie wyjmujemy mięso z garnka i nie czekając aż wystygnie obieramy ze skóry. Na tym etapie należy być wyjątkowo ostrożnym, bo obieramy ozór „na gorąco”. Po obraniu ozora ze skóry, ponownie płuczemy go pod bieżącą wodą. Wodę w której parzyliśmy ozór wylewamy.
- Kroimy ozór w poprzek na plastry o grubości około 1 cm. Następnie każdy plaster kroimy na pół, ponieważ rozmiar ozora wołowego jest dość znaczny. Mięso na tym etapie należy umieścić na sicie aby nieco ociekło (jeżeli jest bardzo mokre można osuszyć ręcznikiem papierowym), następnie każdy kawałek mięsa solimy z obu stron.
W średniej wielkości garnku zagotowujemy wodę i dodajemy łyżeczkę wegety. - Mięso smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju do lekkiego zarumienienia. Podsmażone mięso wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Ozór gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 1,5 godz.), uzupełniając wodę tak, aby mięso było zakryte.
- Doprawiamy potrawę do smaku solą i pieprzem (według własnych upodobań), następnie dodajemy chrzan, który zagęści powstały sos. Całość zagotowujemy i wyłączamy. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.
Ozór wołowy w sosie chrzanowym – dodatkowe informacje
Ozorki wołowe w sosie chrzanowym to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Aby przygotować to danie, potrzebujesz kilku składników i trochę czasu. Ozory wołowe można upiec lub ugotować i podać je w sosie chrzanowym, który dodaje im wyjątkowego smaku. Chrzan należy dodać na samym końcu, aby zachować jego wyrazisty smak. Ważne jest również, aby nie gotować go z sosem dłużej niż 5 minut, ponieważ może stracić swój smak i aromat. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można go zagęścić mąką rozprowadzoną w słodkiej śmietance 18%. Danie można podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki lub kasza, oraz surówką. Spróbuj tego przepisu na ozorek wołowy w sosie chrzanowym i delektuj się wyjątkowym smakiem tego dania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ozdoby na tort z czekolady
Następny przepis: Ozorki wieprzowe w galarecie