Ozdoby na tort z czekolady

Ozdoby na tort z czekolady

Jest coś wyjątkowo satysfakcjonującego w tworzeniu własnych ozdób na tort. Jest to pewnego rodzaju radosna, kreatywna ekspresja, która dodaje osobisty akcent do każdego wypieku. Ten przepis na czekoladowe ozdoby do tortu odmieni sposób, w jaki dekorujesz swoje desery. Wykorzystując najwyższej jakości składniki, każda ozdoba ma być smaczna równie jak estetyczna. Unikalne ozdoby czekoladowe na torty, które będą widoczne na zdjęciach z przyjęć, wywołują zachwyt i docenią je zarówno dorośli, jak i dzieci. Twoje ozdoby z czekolady na tort mogą stać się wizytówką Twojej kuchni.

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 35 g sztucznego miodu
  • folia spożywcza
  • rękawiczki jednorazowe

Ozdoby na tort z czekolady – jak zrobić?

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Miska z czekoladą nie może dotykać wody. Woda nie może się gotować. Rozpuszczać powoli. Do rozpuszczonej czekolady dodać płynny miód i wymieszać do połączenia.Na blacie położyć ręcznik kuchenny, na nim kartkę papieru od drukarki. Wylać czekoladę na papier i rozsmarować. Zostawić na 3 godziny.
  2. Nożem zeskrobać czekoladę z papieru i zlepić w dłoniach. Na czas pracy z czekoladą założyć rękawiczki, unikniemy wzorów linii papilarnych na różach.
  3. Odrywamy kawałek czekolady, wkładamy między dwie folie i wałkujemy na grubość ok. 1.5-2 mm.
  4. Radełkiem wycinamy liście, wykałaczką lub nożykiem robimy nerwy na liściach.
  5. Kółka na płatki róż wycinamy małym kieliszkiem lub jakąś rurką, spłaszczamy palcami brzegi i układamy różyczkę.
  6. Gotowe kwiaty odkładamy w chłodne miejsce, nie koniecznie do lodówki.

Ozdoby na tort z czekolady – dodatkowe informacje

Czekoladowe ozdoby do tortu cieszą się dużą popularnością. Jeśli chcesz stworzyć oryginalne ozdoby z czekolady na tort, mamy dla Ciebie kilka porad. Czekolada ma tendencję do szybkiego topnienia się w dłoniach, dlatego gdy staje się zbyt miękka, warto na chwilę włożyć ją do lodówki. Dzięki temu będzie łatwiej manipulować nią podczas tworzenia ozdób.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ozdobny wzorek na roladę biszkoptową
Następny przepis: Ozór wołowy w sosie chrzanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode