Ostre ogórki z curry
Ostre ogórki z curry to niebanalna przystawka, która zaskakuje swoją oryginalnością. Są to małe, chrupiące ogórki krokodylki, którym pikantność i wyrazistość zapewnia aromatyczne curry. Ta wyjątkowa mieszanka smaków pochodzi z kuchni indyjskiej. Ostre ogórki z curry są świetne do potraw grillowanych, mięs czy kanapek. To doskonały przepis na przetwory na zimę, kiedy chcemy powspominać letnie smaki i przyprawić nasze posiłki o oryginalny akcent. To również świetna propozycja na prezent dla miłośników pikantnych smaków. Gotowanie z użyciem curry doda twoim potrawom kolorytu i odświeży domowe przetwory. To propozycja dla tych, którzy cenią sobie niecodzienne połączenia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2,5 kg ogórków – najlepiej małych lub średnich
- 3 cebule
- 2 łyżki soli
- Zalewa:
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 2 łyżeczki zmielonego, czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 1 1/2 szklanki octu 10%
- 1 1/2 szklanki cukru
Ostre ogórki z curry – jak zrobić?
- Ogórki trzeba pokroić w słupki ze skórką. Cebulę – w plastry.
- Następnie warzywa przesypać solą, lekko wymieszać.
- Odstawić na 3 godz. Nie odlewać płynu. To największy błąd, wyrzucać, co cenne.
- Zalewa:
Ocet z cukrem zagotować.
Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami i zalewą. - Układać w słoikach- najlepiej małych lub średnich- wcześniej wyparzonych. Pasteryzować ok. 4 min. Odwrócić do góry dnem do wystudzenia. Na drugi dzień wynieść do ciemnego, chłodnego pomieszczenia.
Porady – dodatkowe informacje: Ostre ogórki z curry
Świeże, zdrowe, jędrne ogórki krokodylki z curry myjemy. Możemy je na jakiś czas zostawić w zimnej wodzie. Nie odlewamy cennego płynu spod ogórków. Ogórki z curry, to smaczny dodatek w zimie zamiast surówki do drugiego dania. Można spożywać do wędlin i kanapek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ostra zupa z cukinii
Następny przepis: Ostra zupa z kurczakiem w meksykńskim stylu