Orzechowy likierek

Orzechowy likierek

Orzechowy likierek to napój, który przywodzi na myśl ciepłe, przytulne wieczory spędzone przy kominku. Ten klasyczny, domowy trunek, z wyraźnym smakiem orzechów, jest niezwykle łatwy do przygotowania, a jego unikalny smak z pewnością zachwyci każdego miłośnika intensywnych doznań smakowych. Ten przepis na orzechowy likier powstał z myślą o wszystkich, którzy cenią sobie prawdziwie domowy, gęsty i pełen aromatu likier oraz deszczowe, zimne wieczory, a także chwile spędzone na rozmowach z przyjaciółmi. Dzięki temu przepisowi, przygotowanie takiego likieru jest proste i szybkie. Zachwyć swoich gości własnoręcznie przygotowanym orzechowym likierem!

Składniki:

  • 100 g łuskanych orzechów włoskich
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g kremu czekoladowego typu nutella
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 puszka mleka skondensowanego nie słodzonego
  • 200 ml wódki
  • Dodatkowo: blender-raczej niezbędny

Orzechowy likierek – jak zrobić?

  1. Suchą i czystą patelnię rozgrzać. Wrzucić na nią orzechy włoskie i delikatnie podprażyć około 2-3 minut (uważać aby się nie przypaliły). Przełożyć je na talerz i delikatnie przestudzić. Na patelnię wsypać mielone laskowe orzechy i także prażyć (tu proces prażenia potrawa krócej -około 1 minuty ponieważ orzechy są już rozdrobnione a patelnia bardzo gorąca po prażeniu włoskich orzechów). Uprażone laskowe także przełożyć na talerzyk i przestudzić. Do blendera przesypać włoskie orzechy i zmielić je na proszek. Dodać laskowe i ponownie przez chwilę miksować na najwyższych obrotach sprzętu.

  2. Do garnka wlać wodę i zagotować. Postawić drugi garnek i w kąpieli wodnej roztopić krem czekoladowy. Do roztopionego kremu dodać łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszać (garnek cały czas stoi w kąpieli wodnej). Z ognia zdjąć oba garnki. Do kremu czekoladowego wlać około 4 łyżek mleka skondensowanego aby ją rozrzedzić i dokładnie wymieszać.

  3. Do blendera (mamy tam nadal zmielone orzechy) wlać mleko skondensowane i dodać roztopiony krem czekoladowy. Ponownie na maksymalnych obrotach zmiksować składniki. Wlać wódkę i jeszcze raz użyć blendera ale na niskich obrotach. Przez siteczko przelać likier do butelek i odłożyć do lodówki. Z podanych składników wychodzi około 600 ml likieru. Smacznego!

Orzechowy likierek – dodatkowe informacje

Moje spostrzeżenia/wskazówka: Pomimo użycia siteczka do butelki i tak przedostaną się drobinki orzechów, jeśli Wam to przeszkadza to należy kilkakrotnie przecedzić przez siteczko lub przez gazę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Orzechowy kruszaniec bezglutenowy z mąki z ciecierzycy z jabłkami
Następny przepis: Orzechy w czekoladzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode