Orzechowy likierek
Składniki:
- 100 g łuskanych orzechów włoskich
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g kremu czekoladowego typu nutella
- 1 łyżeczka kakao
- 1 puszka mleka skondensowanego nie słodzonego
- 200 ml wódki
- Dodatkowo: blender-raczej niezbędny
Orzechowy likierek – jak zrobić?
-
Suchą i czystą patelnię rozgrzać. Wrzucić na nią orzechy włoskie i delikatnie podprażyć około 2-3 minut (uważać aby się nie przypaliły). Przełożyć je na talerz i delikatnie przestudzić. Na patelnię wsypać mielone laskowe orzechy i także prażyć (tu proces prażenia potrawa krócej -około 1 minuty ponieważ orzechy są już rozdrobnione a patelnia bardzo gorąca po prażeniu włoskich orzechów). Uprażone laskowe także przełożyć na talerzyk i przestudzić. Do blendera przesypać włoskie orzechy i zmielić je na proszek. Dodać laskowe i ponownie przez chwilę miksować na najwyższych obrotach sprzętu.
-
Do garnka wlać wodę i zagotować. Postawić drugi garnek i w kąpieli wodnej roztopić krem czekoladowy. Do roztopionego kremu dodać łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszać (garnek cały czas stoi w kąpieli wodnej). Z ognia zdjąć oba garnki. Do kremu czekoladowego wlać około 4 łyżek mleka skondensowanego aby ją rozrzedzić i dokładnie wymieszać.
-
Do blendera (mamy tam nadal zmielone orzechy) wlać mleko skondensowane i dodać roztopiony krem czekoladowy. Ponownie na maksymalnych obrotach zmiksować składniki. Wlać wódkę i jeszcze raz użyć blendera ale na niskich obrotach. Przez siteczko przelać likier do butelek i odłożyć do lodówki. Z podanych składników wychodzi około 600 ml likieru. Smacznego!
Orzechowy likierek – dodatkowe informacje
Moje spostrzeżenia/wskazówka: Pomimo użycia siteczka do butelki i tak przedostaną się drobinki orzechów, jeśli Wam to przeszkadza to należy kilkakrotnie przecedzić przez siteczko lub przez gazę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Orzechowy kruszaniec bezglutenowy z mąki z ciecierzycy z jabłkami
Następny przepis: Orzechy w czekoladzie