ORYGINALNE PESTO Z BAZYLI (PESTO alla GENOVESE)
Składniki:
- 50 g świeżej bazylii
- 6 łyżek startego sera Parmezan
- 2 łyżki startego sera Pecorino
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 małe ząbki czosnku
- gruba sól morska (wersja tradycyjna) lub drobna sól morska (wersja nowoczesna)
Oryginalne pesto z bazyli (pesto alla genovese) – jak zrobić?
- METODA TRADYCYJNA (przy pomocy moździerza).
W moździerzy rozetrzeć tłuszkiem czosnek z paroma ziarenkami soli. Jak czosnek będzie roztarty dodać orzeszki i dokładnie rozgnieść z czosnkiem. Następnie dodać umyte i osuszone listki bazyli i delikatnie rozcierać okrężnymi ruchami.Gdy będą juz roztarte dodać starte na bardzo drobnej tarce sery i połączyc z resztą składników. Na koniec dodawać cieńkim strumieniem oliwę. Dokładnie połączyć. - METODA NOWOCZESNA (za pomocą rozdrabniacza).
Rozdrabiacz (pojemnik i ostrza) przed użyciem najlepiej schłodzić w zamrażalniku. W ten sposób bazylia nie zciemnieje podczas miksowania.
Dokłądnie umyć liście bazylii w lodowatej wodzie, szybko osuszyć i przełożyć do zimnego rozdrabniacza. Dodać czosnek (mozna przecisnac), orzeszki, szczyptę soli i odrobine oliwy. Miksować na wolnych obrotach, po chwili dodać starte na bardzo drobnej tarce sery i dokładnie połączyc ciągle miksując. Na koniec wolnym strumieniem dodawać oliwę i połączyć z resztą składników (nie miksować).
Porady – Dodatkowe informacje
Pesto alla Genovese jest używane bardzo często w kuchni włoskiej w różnych przepisach. Najpopularniejsze zastosowania to makaron trofie z pesto, lasagne z pesto, focaccie i bruschette, które idealnie komponują się z pomidorami i serami.
Pesto jest sosem podawanym na zimno i zgodnie z zasadami kuchni liguryjskiej nie powinno być podgrzewane. Jeśli konieczne, można je rozrzedzić gorącą wodą, w której gotowano makaron.
Pesto należy przechowywać w zakręconym słoiczku w lodówce maksymalnie przez 7 dni. W słoiczku należy zadbać, aby pesto było przykryte około 3 mm oliwy z oliwek.
Pesto można zamrozić, najlepiej w małych porcjach.
Jeżeli owczy ser (trudniej dostępny w Polsce) jest niedostępny, można go zastąpić 2 łyżkami Parmezanu, co daje w sumie 8 łyżek parmezanu w przepisie.
W niektórych przepisach, takich jak Lasagne z pesto, które można znaleźć wśród moich przepisów, radzę przygotowywać pesto bez czosnku, aby było delikatniejsze w smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pieczone frytki z topinamburu
Następny przepis: Oryginalny rosół