Orientalna zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem

Orientalna zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem

Zaurocz swoich gości kulinaricznym wypadem do Dalekiego Wschodu z naszą zupą orientalną z mleczkiem kokosowym i kurczakiem. Ten przepis na zupę, łączy egzotyczne smaki z czystą prostotą przygotowania. Mleczko kokosowe dodaje gładkości i bogactwa, a kurczak zapewnia sycące białko. Korzenne dodatki i aromatyczne przyprawy uczynią tę pusztę wyrazistą i niezapomnianą. Idealna na ciepłe, rodzinne obiady lub na kolacje ze znajomymi. Ta zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem na pewno przyniesie nutkę orientu do Twego domu.

Składniki:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 150 g drobnego makaronu
  • 2 nieduże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 1 serek topiony
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka curry
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z połowy limonki
  • olej, sól

Zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem – jak zrobić?

  1. Mięso z kurczaka kroimy na cienkie kawałeczki i podsmażamy z pokrojoną w piórka cebulą, sosem sojowym, curry, pieprzem i czosnkiem.
  2. Do garnka wlewamy ok. 1 litra wody, dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i talarki marchewki. Zagotowujemy, następnie dodajemy podsmażone mięso, kukurydzę, mleko kokosowe, śmietanę i serek topiony.
  3. Całość gotujemy ok. 0,5 godziny.
  4. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki i, jeśli jest taka potrzeba, solą.
  5. Zupę podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.

Zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem to kulinarna kompozycja smaków. Przygotowanie jej jest proste i składa się z kilku kroków. Najpierw kroimy mięso z kurczaka na cienkie kawałeczki i smażymy je razem z pokrojoną w piórka cebulą, sosem sojowym, curry, pieprzem i czosnkiem. Następnie dodajemy do garnka wodę, paprykę pokrojoną w cienkie paseczki oraz talarki marchewki, a wszystko zagotowujemy. Do gotującej się zupy dodajemy również podsmażone mięso, kukurydzę, mleko kokosowe, śmietanę i serek topiony. Całość gotujemy przez około 30 minut. Na koniec doprawiamy zupę sokiem z limonki i solą, jeśli jest taka potrzeba. Gotową zupę podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem. Smacznego!

Orientalna zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem – dodatkowe informacje

Zupa dobrze smakuje również z liśćmi kolendry, a dla fanów ostrzejszych smaków z dodatkiem chili w płatkach. Zamiast makaronu jajecznego można użyć ryżowego lub sojowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Orientalna wieprzowina z warzywami
Następny przepis: Orientalne jajka na ostro według Juranda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode