Orientalna zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem
Składniki:
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 150 g drobnego makaronu
- 2 nieduże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia marchewka
- 1 puszka mleka kokosowego
- 0,5 puszki kukurydzy
- 1 serek topiony
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka curry
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka sosu sojowego
- sok z połowy limonki
- olej, sól
Zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem – jak zrobić?
- Mięso z kurczaka kroimy na cienkie kawałeczki i podsmażamy z pokrojoną w piórka cebulą, sosem sojowym, curry, pieprzem i czosnkiem.
- Do garnka wlewamy ok. 1 litra wody, dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i talarki marchewki. Zagotowujemy, następnie dodajemy podsmażone mięso, kukurydzę, mleko kokosowe, śmietanę i serek topiony.
- Całość gotujemy ok. 0,5 godziny.
- Na koniec doprawiamy sokiem z limonki i, jeśli jest taka potrzeba, solą.
- Zupę podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.
Zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem to kulinarna kompozycja smaków. Przygotowanie jej jest proste i składa się z kilku kroków. Najpierw kroimy mięso z kurczaka na cienkie kawałeczki i smażymy je razem z pokrojoną w piórka cebulą, sosem sojowym, curry, pieprzem i czosnkiem. Następnie dodajemy do garnka wodę, paprykę pokrojoną w cienkie paseczki oraz talarki marchewki, a wszystko zagotowujemy. Do gotującej się zupy dodajemy również podsmażone mięso, kukurydzę, mleko kokosowe, śmietanę i serek topiony. Całość gotujemy przez około 30 minut. Na koniec doprawiamy zupę sokiem z limonki i solą, jeśli jest taka potrzeba. Gotową zupę podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem. Smacznego!
Orientalna zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem – dodatkowe informacje
Zupa dobrze smakuje również z liśćmi kolendry, a dla fanów ostrzejszych smaków z dodatkiem chili w płatkach. Zamiast makaronu jajecznego można użyć ryżowego lub sojowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Orientalna wieprzowina z warzywami
Następny przepis: Orientalne jajka na ostro według Juranda