Oponki serowe pieczone (żytnie)

Oponki serowe pieczone (żytnie)

Oponki serowe pieczone to zdrowa alternatywa dla tradycyjnej wersji z głębokim tłuszczem. Te pyszne kółka, wykonane z m.in. mąki żytniej i twarogu, są nie tylko smaczne, ale i zdecydowanie lżejsze. Idealne na szybką przekąskę lub jako dodatek do porannej kawy. Piekąc oponki zamiast smażyć, oszczędzamy na kaloriach, ale nie rezygnujemy z doskonałego smaku. Wypróbuj ten przepis, jeśli cenisz sobie wyszukane smaki i dbasz o zdrową, zbilansowaną dietę. Oponki serowe pieczone to nie jest wspomnienie z dzieciństwa, to innowacyjna propozycja, dla tych, którzy szukają nowych, nieoczywistych smaków.

Składniki:

  • 250g twarogu półtłustego
  • 300g mąki żytniej (plus trochę do podsypania)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • lukier:
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki wrzątku
  • dodatkowo:
  • kolorowe posypki

Oponki serowe pieczone (żytnie) – jak zrobić?

  1. Twaróg, cukier i jajka rozgniatamy i ucieramy widelcem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Gdyby było jeszcze zbyt lepiące, można dosypać odrobinę mąki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm. Wycinamy z niego szklanką koła, a następnie w kołach wycinamy mniejsze kółka np. kieliszkiem.
  2. Wycięte ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 20 minut. Po upieczeniu ciastka studzimy a następnie lukrujemy polewą powstałą poprzez dokładne wymieszanie cukru pudru z wrzątkiem. Na końcu posypujemy kolorowymi posypkami. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.

Oponki serowe pieczone (żytnie) – dodatkowe informacje

Uwaga: cukier możemy zastąpić ksylitolem. Cukier puder również możemy zamienić na ksylitol w pudrze.

Uwaga 2: z tej porcji ciasta wyszło mi 15 oponek i 15 małych kulek powstałych przez wycinanie kieliszkiem.

Uwaga 3: lukrowanie możemy sobie ułatwić i zamiast smarować lukrem ciastka, wystarczy je zamoczyć wierzchem w lukrze umieszczonym w miseczce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Oponki pieczone w piekarniku
Następny przepis: Oponki serowe z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode