Omlet z dodatkami
Dzisiejszy przepis to klasyczny omlet z dodatkami, który zachwyci swoją puszystością i niezawodnością. Dzięki dodatkowi mąki, omlet nabiera lekkości, a przy tym pozostaje syty i sycący. Wszystko zależy od waszych upodobań, jeżeli lubicie omlety na słodko, możecie dodać owoce lub czekoladę. Jeżeli preferujecie słone przekąski, idealnym dodatkiem będzie szynka, ser czy warzywa. Ten przepis to idealna baza do eksperymentowania. Bez względu na dodatki, omlet zawsze jest smaczny i szybki do zrobienia. Jest to idealne rozwiązanie na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę. Ten prosty przepis na omlet z pewnością będzie często gościł w waszej kuchni.
admin
Składniki:
- -jajka : 3 sztuki
- -mąka kukurydziana (opcjonalnie) : 1 łyżka
- -sól : 1 szczypta
- -pieprz czarny mielony : 1 szczypta
- -koperek świeży posiekany : 1 łyżka
- -szczypiorek posiekany : 1 łyżka
- -pomidor ( pokrojony w plasterki ) : 1 sztuka
- -mozzarella ( pokrojona w kostkę) : 60-80 g
- -kiełbasa np. żywiecka : 4-5 plasterków
- -olej rzepakowy : 1 łyżka
- -masło : 1 łyżeczka
Omlet z dodatkami – jak zrobić?
- Jajka wbić do miski, posolić, dokładnie roztrzepać widelcem. Dodać mąkę kukurydzianą, połączyć z jajkami.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać masło wlać jajka wymieszane z mąką, smażyć 1 minutę, kiedy zaczną się ścinać, rozłożyć kiełbasę, pomidory, posypać pieprzem i szczypiorkiem. Zmniejszyć ogień, patelnie przykryć.
- Po chwili rozłożyć na jajkach mozzarellę, ponownie przykryć. Smażyć 2 minuty.
- Gdy omlet zetnie się z jednej strony, przełożyć go na drugą stronę, aby dosmażyć go na złoto (około 1 minuta).
- Patelnię przykryć talerzem (o średnicy większej niż patelnia), odwrócić. Omlet posypać koperkiem. Podawać gorący.
Słowa kluczowe: omlet, jajka, mąka, z czym zrobić omlet, co zrobić żeby omlet był puszysty, jak zrobić omlet przepis, omlet z dodatkami, dobry omlet, omlet z jednego jajka, przepis na omlet z mąką, jak zrobić omlet z jajek, przepis na omlet na słono
Omlet z dodatkami – dodatkowe informacje
Dodatek mąki nie jest konieczny. Omlet nie powinien być wysuszony/przesmażony.