Okonomiyaki

Okonomiyaki

Okonomiyaki to tradycyjna japońska potrawa, która ma wiele wariantów w zależności od regionu. Jej nazwa pochodzi od słów „okonomi”, co oznacza „to, co lubisz” i „yaki”, co oznacza „grill”. Jak więc wskazuje nazwa, okonomiyaki to rodzaj dania, które możesz dostosować do własnego gustu. W jej skład wchodzą różnego rodzaju składniki, takie jak jajka, mąka, kapusta napa, woda, mięso wieprzowe i sos okonomiyaki. Przepis na okonomiyaki oferuje możliwość eksperymentowania i tworzenia własnej, unikalnej wersji tego dania. Idealny na kolację lub lunch!

Składniki:

  • pół główki kapusty
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka wody
  • 1 cebula (lub por)
  • pół puszki kukurydzy
  • pare plasterków boczku lub kawałków kurczaka
  • kilka pieczarek
  • sól, pieprz
  • Do posmarowania:
  • sos okonomiyaki lub majonez

Okonomiyaki – jak zrobić?

  1. Kapustę cienko pokroić, wrzucić ją do miski. Dodać mąkę, wodę i jajka. Lekko posolić i popieprzyć. Dodać kukurydzę.
  2. Na patelni podsmażyć plasterek boczku lub kurczaka, lub inne dodatki. Jak się przyrumieni nałożyć na mięso porcje ciasta z kapustą. Smażyć na średnim ogniu, potem przewrócić na drugą stronę.
  3. Placek podawać posmarowany sosem do okonomiyaki lub majonezem.

Okonomiyaki – dodatkowe informacje

Do okonomiyaki można dodać swoje ulubione składniki


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Okoń z warzywami
Następny przepis: Okrasa czyli po kaszubsku obona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode