Okonomiyaki
Okonomiyaki to tradycyjna japońska potrawa, która ma wiele wariantów w zależności od regionu. Jej nazwa pochodzi od słów „okonomi”, co oznacza „to, co lubisz” i „yaki”, co oznacza „grill”. Jak więc wskazuje nazwa, okonomiyaki to rodzaj dania, które możesz dostosować do własnego gustu. W jej skład wchodzą różnego rodzaju składniki, takie jak jajka, mąka, kapusta napa, woda, mięso wieprzowe i sos okonomiyaki. Przepis na okonomiyaki oferuje możliwość eksperymentowania i tworzenia własnej, unikalnej wersji tego dania. Idealny na kolację lub lunch!
Piotr Zieliński
Składniki:
- pół główki kapusty
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- szklanka wody
- 1 cebula (lub por)
- pół puszki kukurydzy
- pare plasterków boczku lub kawałków kurczaka
- kilka pieczarek
- sól, pieprz
- Do posmarowania:
- sos okonomiyaki lub majonez
Okonomiyaki – jak zrobić?
- Kapustę cienko pokroić, wrzucić ją do miski. Dodać mąkę, wodę i jajka. Lekko posolić i popieprzyć. Dodać kukurydzę.
- Na patelni podsmażyć plasterek boczku lub kurczaka, lub inne dodatki. Jak się przyrumieni nałożyć na mięso porcje ciasta z kapustą. Smażyć na średnim ogniu, potem przewrócić na drugą stronę.
- Placek podawać posmarowany sosem do okonomiyaki lub majonezem.
Okonomiyaki – dodatkowe informacje
Do okonomiyaki można dodać swoje ulubione składniki
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Okoń z warzywami
Następny przepis: Okrasa czyli po kaszubsku obona