Okoń z warzywami

Okoń z warzywami

Zanurzmy się głęboko w kulinarną podróż, gdzie głównym bohaterem jest okoń – jedna z najpopularniejszych ryb w kuchniach na całym świecie. Ten przepis na „Okoń z warzywami” to doskonały sposób na połączenie delikatnego smaku fileta z okonia z bogactwem warzyw. W naszych potrawach z okonia zawsze staramy się podkreślać niepowtarzalny, lekko orzechowy smak ich mięsa. Ten przepis jest doskonałym przykładem tego, jak wydobyć i zaprezentować te smaki, jednocześnie dodając kilka swoich ulubionych warzyw dla kontrastu i dodatkowej tekstury. Świetny na specjalną okazję lub po prostu na co dzień do zdrowego, smacznego posiłku.

Składniki:

  • 400 g filetu z okonia
  • 2 małe cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 gałązka rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • plaster masła
  • oregano
  • pieprz grubo mielony
  • sól do smaku
  • plastry cytryny

Okoń z warzywami – jak zrobić?

  1. Oczyszczony filet z okonia dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą oraz grubo mielonym pieprzem. Ryby odstawiamy na około 10 minut.
  2. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i szklimy ją delikatnie na oliwie z oliwek.
  3. Cukinie kroimy w plastry, paprykę w paski, dodajemy do zeszklonej cebuli i dusimy wszystko, aż warzywa będą odpowiednio miękkie (najlepiej, gdy będą al dente). Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
  4. Filety z okonia smażymy na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek po 2 – 3 minut z każdej strony*. Pod koniec smażenia posypujemy je posiekanym rozmarynem. Warzywa nakładamy na talerze, a na nich układamy usmażoną rybę. Danie podajemy z plastrami cytryny. Życzę smacznego! 🙂

Okon z warzywami – dodatkowe informacje

* Optymalny czas smażenia sprawi, że ryba będzie delikatna i soczysta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogórkowe relish z kurkumą
Następny przepis: Okrasa z gęsi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode