Okoń z warzywami
Zanurzmy się głęboko w kulinarną podróż, gdzie głównym bohaterem jest okoń – jedna z najpopularniejszych ryb w kuchniach na całym świecie. Ten przepis na „Okoń z warzywami” to doskonały sposób na połączenie delikatnego smaku fileta z okonia z bogactwem warzyw. W naszych potrawach z okonia zawsze staramy się podkreślać niepowtarzalny, lekko orzechowy smak ich mięsa. Ten przepis jest doskonałym przykładem tego, jak wydobyć i zaprezentować te smaki, jednocześnie dodając kilka swoich ulubionych warzyw dla kontrastu i dodatkowej tekstury. Świetny na specjalną okazję lub po prostu na co dzień do zdrowego, smacznego posiłku.
admin
Składniki:
- 400 g filetu z okonia
- 2 małe cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula czerwona
- 1 gałązka rozmarynu
- oliwa z oliwek
- plaster masła
- oregano
- pieprz grubo mielony
- sól do smaku
- plastry cytryny
Okoń z warzywami – jak zrobić?
- Oczyszczony filet z okonia dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą oraz grubo mielonym pieprzem. Ryby odstawiamy na około 10 minut.
- Czerwoną cebulę kroimy w piórka i szklimy ją delikatnie na oliwie z oliwek.
- Cukinie kroimy w plastry, paprykę w paski, dodajemy do zeszklonej cebuli i dusimy wszystko, aż warzywa będą odpowiednio miękkie (najlepiej, gdy będą al dente). Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
- Filety z okonia smażymy na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek po 2 – 3 minut z każdej strony*. Pod koniec smażenia posypujemy je posiekanym rozmarynem. Warzywa nakładamy na talerze, a na nich układamy usmażoną rybę. Danie podajemy z plastrami cytryny. Życzę smacznego! 🙂
Okon z warzywami – dodatkowe informacje
* Optymalny czas smażenia sprawi, że ryba będzie delikatna i soczysta.