Ogórki w zalewie z curry i kurkumy
Kochasz tradycyjne smaki, ale szukasz czegoś nowego? Ogórki w zalewie z curry i kurkumą to idealny wybór dla tych, którzy pragną ożywić swoją spiżarnię domowymi przysmakami. Te niezwykłe, chrupiące przekąski są nie tylko smaczne, ale także zdrowe dzięki kurkumie, znanej ze swoich silnych właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. A curry doda ogórkom wyjątkowego, egzotycznego smaku. Doskonałe jako dodatek do kanapek czy sałatek. Ich przygotowanie jest proste, a rezultat z pewnością zaskoczy twoich gości niebanalnym połączeniem smaków!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 kg ogórków
- gorczyca
- liście laurowe
- pieprz czarny ziarnisty
- ziele angielskie
Zalewa:
- 8 szklanek wody
- 400 ml octu 10%
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 łyżeczki przyprawy curry
- 3 łyżki soli
- 1/2 kg cukru
Ogórki w zalewie z curry i kurkumy – jak zrobić?
- Ogórki myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na 4 części wzdłuż.
- Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Na dno słoika wkładamy 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 liść laurowy, 2 ziarna pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego. Wkładamy ogórki, układamy je dość ciasno. Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 10 min.
Ogórki w zalewie z curry i kurkumy – dodatkowe informacje
Z podanej porcji wychodzi 15 słoików 500 ml.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ogórki watykańskie
Następny przepis: Ogórki z papryką w zalewie słodko-kwaśnej