Ogórki kanapkowe z curry

Ogórki kanapkowe z curry

Zapraszamy do odkrycia przepisu na niezwykle aromatyczne ogórki kanapkowe z curry. To propozycja dla wszystkich tych, którzy pragną urozmaicić swoje codzienne kanapki. Ogórki z curry mogą być nie tylko świetnym dodatkiem do pieczywa, ale przede wszystkim zdrową, smaczną i atrakcyjną przekąską. Curry dodaje im wyjątkowego charakteru i intensywności smaku. To bez wątpienia przysmak, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym gustom. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy Cię i Twoich bliskich. Ogórki kanapkowe z curry to smak, którego nie da się zapomnieć!

Składniki:

  • 1 kilogram ogórków
  • 6 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki kurkumy
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżka ziela angielskiego

Ogórki kanapkowe z curry – jak zrobić?

  1. Słoiki i zakrętki wyparzamy, dokładnie suszymy. Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na plasterki. Układamy je w miarę ciasto w słoikach. Do garnka przelewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, pieprz, ziele, kurkumę, curry i sól. Całość zagotowujemy (mieszamy do rozpuszczenia cukru). Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach i zakręcamy.
  2. Słoiki przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut (liczymy od czasu zagotowania się wody w garnku), skórka ogórków powinna zmienić kolor na jasnozielony, żółtawy.
  3. Po tym czasie słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy zakrętki i przekładamy na blat zakrętkami do dołu. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wystudzenia.

Smacznego! 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Ogórki kanapkowe z curry są gotowe do jedzenia po 24 godzinach, jednak zaleca się zostawienie ich w spokoju na co najmniej tydzień. Otwarte słoiki z ogórkami przechowuje się w lodówce, co dodatkowo poprawia ich smak. Ogórki przygotowane zgodnie z tym przepisem można używać zarówno na kanapki, jak i do sałatek, past rybnych i innych dań. Najlepiej wykorzystać do tego dużych, gruntowych ogórków, nazywanych również ogórkami sałatkowymi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ogórki kiszone
Następny przepis: Ogórki kiszone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode